Nagyvilág

Prostitúció Németországban: jön a kötelező óvszerhasználat

óvszer (Array)
óvszer (Array)
A törvény már csak az államfő aláírására vár, de a szexmunkások szervezete szerint csak még kiszolgáltatottabbá teszi őket.

A német szövetségi törvényhozás elfogadta azt a javaslatot, amelynek értelmében jövő nyártól tilos lesz óvszerhasználat nélkül közösülni prostituáltakkal. A bordélyházak működtetőit kötelezni fogják arra, hogy hívják fel a látogatók figyelmét a törvényre.

Németországban 2002-ben legalizálták a prostitúciót, ugyanakkor továbbra is sok a visszaélés, annak ellenére, hogy a legális bordélyházak üzemeltetőit átvilágítják, hogy van-e közük bűnszervezetekhez, emberkereskedő hálózatokhoz. A legális prostituáltakat regisztrálni kell a helyhatóságoknál, engedélyüket kétévente meg kell újítaniuk, és rendszeresen járniuk kell egészségügyi tanácsadásra.

A német parlament alsóháza után pénteken a Bundesrat is elfogadta a kötelező óvszerhasználatot előíró szabályt, amelyet most már csak Joachim Gauck elnöknek kell ellátnia kézjegyével.

Manuela Schwesig, a női jogokért és családügyért felelős német miniszter azt mondta, a szexmunkások védtelenek a bordélytulajdonosok hatalmával szemben, de reméli, hogy az új törvény hatékonyabban védi őket a kizsákmányolástól és erőszaktól.

Ugyanakkor a német szexmunkások szövetsége úgy véli, a törvény egyáltalán nem védi a prostituáltakat, és illegalitásba kényszeríti őket, ami még nagyobb kockázatot jelent.

A kötelező óvszerhasználatot egyébként tartományi szinten már korábban előírták Bajorországban és a Saar-vidéken. (Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik