Nagyvilág

Orbán hatalmas menekültvárosáról ír a nemzetközi sajtó

A magyar miniszterelnök a líbiai partoknál javasolja a felépítését.

Több külföldi médium, köztük a brit Independent, a BBC és a Reuters hírügynökség is felkapta a fejét arra, hogy Orbán Viktor Bécsben azt mondta: az Európai Uniónak egy hatalmas menekültvárost kellene felépítenie a líbiai partoknál, ahol feldolgoznák az Afrikából érkezők menedékkérelmét.

A miniszterelnök által a szombati bécsi kormányfői találkozó után elmondottakról itt már cikkeztünk.

Az Independent kitér arra is, hogy Orbán úgy vélekedett, hogy az EU külső határait teljes ellenőrzés alá kellene vonni, a líbiai tábor létrehozásában pedig egy új líbiai kormány segédkezhetne.

Líbia politikai káoszba süllyedt Kadhafi bukása óta, és rivális fegyveres csoportok küzdöttek a hatalomért, de már felállt egy ENSZ által támogatott egységkormány. Orbán szerint fel kellene oldani a Líbiával szembeni ENSZ-fegyverembargót, és miután felállt az új líbiai kormány, új menekültügyi megállapodást kell kötni az országgal, még azelőtt, hogy tavasszal újból fokozódna a menekültáradat a Mediterrán-tengeren.

A líbiai fegyverembargóról 2011-ben döntött az ENSZ biztonsági tanácsa. A korlátozást addig fenntartják, amíg az országban nem jön létre egységes hadsereg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik