Nagyvilág

Írek tüntettek az abortusztörvény enyhítéséért

Dublin mellett a világ húsz nagyvárosában is utcára vonultak.

Több ezren tüntettek Dublinban és a világ húsz nagyvárosában az írországi abortusztörvény enyhítését követelve. A tiltakozók azt szeretnék, ha népszavazást tűznének ki a kérdésben.

A Twitteren a #repealthe8th hashtaggel osztják meg a kezdeményezéssel kapcsolatos bejegyzéseket, az ír alkotmány 8. cikkelyére utalva, amely az abortusz tilalmáról szól. Az erősen katolikus országban csak akkor lehet terhességmegszakítást végrehajtani, ha az anya élete van veszélyben.

Az esőben felvonuló dublini tüntetők azt skandálták, hogy „az én testem, az én választásom”.

Egy 42 éves résztvevő, Sal Roche tánctanár azt mondta, a választás a nők joga, és nevetséges, hogy az állam vagy az egyház akarja megmondani, mit tehet a saját testével.

A Berlinben, Melbourne-ben, Londonban és a világ más nagyvárosaiban élő ír diaszpóra is utcára vonult.

Írországban az is csak 2013 óta lehetséges, hogy az anya életét veszélyeztető terhességet megszakítsák. Az abortusz ellenzői szerint az ír alkotmány 8. cikkelye az anya és a magzat élethez való jogának egyenlőségét szögezi le.

Enda Kenny miniszterelnök a jövő hónapra társadalmi vitát tűzött ki a kérdésben. (BBC)

Mindeközben – ahogy arról korábban beszámoltunk – Lengyelország a teljes abortusztilalom felé mozdul, rövidesen elfogadhatják, hogy akkor se lehessen megszakítani a terhességet, ha az anya élete veszélyben van, vagy a magzat súlyosan károsodott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik