Nagyvilág

Szijjártóhoz mindenki azzal megy oda, hogy szükség van több Orbánra

szijjártó-orbán (Array)
szijjártó-orbán (Array)
Tanulságos interjút adott a Foreign Policynek Szijjártó Péter. A külügyminiszter megvédte a migránsokkal keményen bánó Ausztráliát és főnökét, Orbán Viktort. Obama viszont tévúton jár szerinte.

Sok kritika éri az ausztrál menekültügyi rendszert, miszerint az országban partot érő migránsokat másik országokkal kötött egyezmények alapján odaviszik és ott bírálják el a kérelmüket. Ausztráliának például Pápua Új-Guineával is van ilyen megállapodása, de a naurui tábor a legkeményebb, ahol az erőszak mindennapos.

Természetesen, ahogy minden emberi jogilag kétséges esetben, Magyarország egyből az ausztrálok segítségére sietett. Szijjártó Péter a Foreign Policy külpolitikai lapnak adott interjút New Yorkban, mivel az ENSZ közgyűlése miatt épp itt tartózkodik. Kijelentette, az Ausztráliát ért bírálatok nem biztos, hogy fairek.

Itt van egy ausztrál példa a szigetekről, és ez valami olyasmi, ami úgy tűnik, működik jelenleg.

A szigetek említésével is utalt a lap által is idézett minapi origós Orbán-interjúra. A magyar kormányfő akkor azt mondta, egy szigetre kéne a migránsokat vinni, azt pedig az európai erők őriznék. Szijjártó azt mondta, nem tudnak olyan potenciális szigetről, ahol ez megoldható lenne.

Kis magyar migránstörténet

A lap cikke végigveszi, ahogy a menekülthullám beállított Magyarországra, ahogy könnygázzal és vízágyúval oszlattak a magyar rendőrök, ahogy káosz volt a budapesti pályaudvarokon. Említik a határkerítést és a fegyveres határőröket, na meg az október 2-i kvótanépszavazást.

Szijjártó a bejáratott rigmusokat előadva elmondta, hogy nem engedhette meg a kormány, hogy “ezek az emberek csak úgy átvonuljanak az országon, megszegve a jogszabályokat és megtámadva a helyi hatóságokat”. Szerinte Magyarország az egész EU-t védi és a biztonságot helyezi előtérbe. Felemlegette a párizsi és brüsszeli merényleteket is. Magyarország persze a menekültekért is aggódik, ezért segélyt küld majd Szíria környékére.

Obama téved

A magyar külügyminiszter szerint rossz irány az EU vezetőinek és Barack Obama amerikai elnöknek az iránya. A segítséget inkább oda kell vinni, ahol szükség van rá, és nem szabad embereket arra biztatni, hogy életveszélyes, több ezer kilométeres utakat vállaljanak. A végén azért felteszi a kérdést:

Ki fogja újjáépíteni Szíriát, ha nem lesznek ott a szír emberek?

Feltették neki a kérdést, hogyan fogja majd az ENSZ-ben képviselni a menekültellenes magyar álláspontot, miközben Obama épp a menekültekkel való emberi bánásmódra és a félelemkeltés elleni fellépésre buzdít. Szijjjártó karakánul válaszolt. Szerinte egyre többen és többen támogatják a magyar álláspontot, majd Magyarország kormányfőjét fényezi:

Akárhova megyek, az emberek mindig odajönnek és azt mondják: “Szükségünk van még egy Orbán Viktorra, a politikátok helyes, a biztonságot kell előtérbe helyezni.

A Foreign Policy azért megjegyzi, nem mindenki gondolkozik így Európában. Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter például nemrég arról beszélt, ki kéne zárni Magyarországot az unióból. Szijjártó szerint, ha Asselborn nem Luxemburg külügyminisztere lenne, mindezt “komolytalan viccnek” venné Magyarország, de így nem tudja annak venni. Mindenesetre Xavier Bettel luxemburgi kormányfő megerősítette, hogy nem Asselborn véleménye országa álláspontja.

Elmondta még Szijjártó azt is, hogy beszélt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, akit megkért, hogy javítsa a kapcsolatokat az USA-val, hogy Szíriában végre rendezni lehessen a helyzetet. Előhozta, hogy Magyarország nem akar vesztes lenni, hanem közvetíteni akar kelet és nyugat között. Visszatérve Szíriára azt is elmondta, a rendezés a menekülthullámnak is véget vethetne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik