EU-csúcs
Külföld

Magyarország uniós kizárásáról ír az al-Dzsazíra szerzője

24.hu
24.hu

2016. 09. 23. 16:59

Remi Piet szerint Európának vissza kell találnia eredeti értékeihez, ami nem az etnikai és vallási identitás, és nem is a gazdasági haszonszerzés.

„Magyarországot ki kellene rúgni az EU-ból” – ezzel a címmel jelent meg véleménycikk az al-Dzsazíra angol nyelvű hírportálján. A szerző, Remi Piet a katari egyetem adjunktusa, akinek szakterülete a közpolitika, gazdaságpolitika és diplomácia.

Mehetnének a britek után

Piet úgy véli, új szintet ért el a Magyarországot Orbán Viktor vezetésével uraló nacionalista mozgalom arroganciája és ellenszegülése azzal a kampánnyal, amelyet sok millió eurós költséggel folytatnak. Azt írja, két héten belül új adu lesz a magyar miniszterelnök kezében, populista követeléseit egy elsöprő győzelemmel támaszthatja alá a népszavazáson, amely a Magyarországon befogadható szíriai menekültek kvótájáról szól.

A szerző szerint nehéz elképzelni, hogy egy országban arra szavazzanak, hogy megengedjék bármilyen szervezetnek, hogy saját választott parlamentjük feje fölött hozzanak meg döntéseket. Más lenne a helyzet, ha a kérdés úgy szólna, „Akarja-e, hogy háború elől menekülő civileket védelmezzünk?” Márpedig Orbán a népszavazásról szóló vitát a nemzeti szuverenitás kérdése köré építette fel, azt sugallja, hogy Brüsszel politikájának kell ellenállni, mintha az Európai Unió hódító lenne.

Piet szerint Orbán azt már „elfelejti” megemlíteni, hogy Magyarország szabadon követhetné a britek útját, és bármikor kiléphetne az Európai Unióból. Erre a lépésre azonban nem kerül sor, mert az országnak jelentős haszna származik az uniós tagságból. Úgy véli, a magyaroknak meg kell érteniük, hogy az uniós tagság nem azt jelenti, hogy learatják az előnyöket, de nem járulnak hozzá a közös politikához.

Hatalmas szükség lenne vezetőre

Azt írja, az Európai Unió nem egy á la carte menü, amelynek végcélja a gazdasági haszon kiaknázása, hanem azért hozták létre a II. világháború után, hogy az újabb háborúk lehetetlenek és elképzelhetetlenek legyenek, megelőzzék a szélsőséges nacionalizmus újbóli fellángolását. Szerinte az európai projekt nem az etnikai és vallási identitásról, nem is a gazdasági előnyökről, hanem a demokrácia védelméről, a népek és nemzetek egymás mellett éléséről szól. Az Európai Unió azért veszíti el értelmét, mert eltávolodott ezektől az értékektől.

A választásokhoz közeledve Pietnek úgy tűnik, sem Angela Merkelnek, sem Francois Hollande-nak nincsenek hosszú távú ambíciói. A Brexit, a mediterrán és északi államok közti ellentét, a keleti tagállamok xenofób vezetőinek önzése megbénítja a francia-német tandemet, miközben hatalmas szükség lenne arra, hogy legyen, aki az unió élére áll.

Piet szerint ahelyett, hogy ellenállni próbálnak a globalizációnak és elkerülhetetlen követezményeinek, a helyes hosszú távú stratégia az lenne, ha a tagállamok visszatérnének az európai értékekhez, és határozottan elutasítanák Orbán xenofób taktikáit. Úgy véli, amíg az európai vezetők nem nőnek fel a felelősségükhöz, az európai ifjúságot nem tudják bevonni az átfogó projektbe, és csak rosszabbodik az európai intézmények helyzete, míg végül el nem tűnnek.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C) makes his way to board Air Force One in Riyadh as he head with the First Lady to Israel on May 22, 2017. / AFP PHOTO / MANDEL NGAN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.