Nagyvilág

Kikotyogta a választási bizottság, hány orosz van Szíriában

oroszok krímen (krím-félsziget, )
oroszok krímen (krím-félsziget, )
Közölték a választások részvételi adatait, amiből bizony nem nehéz kiszámolni, hány orosz katona tartózkodik Szíriában. Eddig az orosz hadsereg nem igyekezett ezt az információt megosztani.

Lezajlottak az orosz választások, ahol Vlagyimir Putyin pártja stabil többséget szerzett az Állami Dumában. Ami érdekessé teszi az egészet a Moscow Times szerint, hogy a Központi Választási Bizottság közreadta a részvételi adatokat.

Ezek szerint 4751 orosz állampolgár adta le a voksát a háborús Szíriában.

Ez négyszer akkora szám, mint az előző, 2011-es választások idején, amikor a mostani helyzethez képest még béke honolt Szíriában. Ennél még érdekesebb adat, hogy a damaszkuszi orosz nagykövetségen 193 orosz szavazott, míg a Hmeimim légibázison 4378 fő. A Védelmi Minisztérium szóvivője szerint a katonák száz százaléka szavazott a bázison.

És itt van a kutya elásva: valószínűleg négyezer körül mozoghat az itt állomásozó orosz katonák száma. Ugyan lehetnek civilek is ebben a számban, de Anton Lavrov katonai elemző szerint a nagy többségük katona. Szerinte olyan sok civilre nincs szükség egy bázison, a szakácsok, a műszaki személyzet és az iparági képviselők lehetnek jelen.

Amúgy Putyin pártja, az Egyesült Oroszország a szíriai szavazatok 62 százalékát kapta.

Eközben a fronton

A szíriai háborúban mindezek közben elmúlt a fegyverszünet, a kormányerők brutális légitámadásokat intéznek az aleppói ellenzékiek ellen. Míg az oroszok bombáznak, a kormányerők a szörnyű hatású hordóbombáikat dobálják le. Csak éjjel 30 légitámadásról számoltak be, három ember biztosan meghalt.

A szír hadsereg célja a lázadók kifüstölése az egykor milliós városból. A légitámadások után hamarosan a szárazföldön is megindulhatnak a kormányerők. Azt állítják, hogy a civileknek hagynak majd elvonulási folyosókat. A háborúban eddig több mint 300 ezren haltak meg, csak az amerikai beavatkozásban 6200-an, bár zömük a dzsihadista csoportok milicistája – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik