Nagyvilág

Az állami segélyekből létesített droghálózatot egy menekült Ausztriában

Az osztrák hatóságok letartóztatta egy afgán menekültet, aki az ügyészség vádja szerint az Ausztriában kapott segélyekből pénzelte egy drogcsempész-hálózat felállítását – jelentette a The Local osztrák kiadása. A férfivel együtt még másik három afgánt gyanúsítottat is letartóztattak az üggyel kapcsolatban.

A beszámoló szerint a férfi először Wels városában élt, de miután a helyi önkormányzat lecsökkentette az ott élő menekülteknek járó juttatásokat, inkább átköltözött Bécsbe, ahol továbbra is a teljes, majdnem ezer eurós összeget kapta meg havonta. A pénzből többször is hazautazott Afganisztánba, saját elmondása szerint vakációzni.

Az ügyészség nem hozott nyilvánosságra sok részletet az üggyel kapcsolatban. Arra a kérdésre, hogy igazak-e a sajtóban megjelent hírek, hogy a férfit 18 kilogramm marihuána csempészett be Ausztriába, az ügyészség szóvivője közölte, hogy annál sokkal nagyobb mennyiségről van szó. Pontos számot azonban nem közölt.

Ausztriában a menekültek általában 914 eurós segélyt (280 ezer forint) kapnak havonta a megélhetési költségekre, de az elmúlt időszakban ezt az összeget több önkormányzat is 520 euróra (160 ezer forint) csökkentette.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik