Nagyvilág

Szétszedték a szíriai elnök önfelmentő interjúját

Aszad szerint nincs ostrom Aleppóban, és segélykonvojt sem ért légitámadás.

Szerdán interjút adott Bassár el-Aszad szíriai elnök az AP hírügynökségnek, amelyben egyebek mellett azt állította, hogy Aleppo nem is áll ostrom alatt, és nem támadtak segélykonvojt szíriai és orosz repülőgépek. A hírügynökség pontokba szedve állította párhuzamba Aszad kijelentéseit a tényekkel.

Az elnök azt mondta, a lázadók felelősek a segélykonvojt ért, húsz ember halálát okozó támadásért, mert az ő ellenőrzésük alatt állt a terület. Szerinte a támadás idején a „terroristák” rakétákkal támadták a kormányerőket, de ők önuralmat tanúsítva nem válaszoltak. Megkérdőjelezte a szemtanúk szavahihetőségét és azt mondta, a felvételeken nem látszik más, csak egy kiégett autó és szétlőtt teherautók.

A konvoj a Szíriai Arab Vörös Félhold szervezésében próbálta eljuttatni az ENSZ-szervezetek segélyszállítmányát Aleppo tartományba. A szállítmány elindítása előtt egyeztettek a szíriai kormánnyal, a felkelőkkel, valamint az amerikaiakkal és oroszokkal is, akik légierejükkel vannak jelen a térségben.

A támadás akkor történt, amikor a teherautókat Aleppótól nyugatra rakodták. Szemtanúk szerint két óra alatt legalább húsz rakétatalálat érte a raktárat és a teherautókat. Repülőgép zaját hallották, és hordóbombákat is bevetettek, amelyeket a kormányerők helikoptereiről szoktak ledobni. A felkelőknek nincsenek légijárműveik. Egy helyi aktivista videóján látható, hogy az égből érkezik egy rakéta, a felvételen jól kivehető a repülőgép zaja. Az amerikai vezérkari főnök csütörtökön egy szenátusi bizottsági meghallgatáson azt mondta, a támadás idején szíriai és orosz repülőgépek voltak a térségben.

Aszad szerint „még az ENSZ is azt mondta, hogy nem légicsapás érte a konvojt”. Valójában az ENSZ ilyet nem mondott, a világszervezet humanitárius ügynökségének szóvivője úgy fogalmazott, hogy „nem vagyunk abban a helyzetben, hogy megállapítsuk, pontosan milyen támadás történt”.

A szíriai elnök azt is mondta, hogy a polgárháború alatt még nem fordult elő, hogy nemzetközi szervezeteket vagy segélykonvojokat érjen támadás. Csakhogy ez sem igaz, Szíria az egyik legveszélyesebb hely a segélymunkások számára, a Vörös Félholdnak csaknem 54 önkéntesét ölték meg. A segélyszervezeteket és konvojokat a kormányerők és a felkelők oldaláról is érte már tűz.

Azt is tagadta Aszad, hogy a kormány szabotálná a segélyszállítmányok eljuttatását Aleppo felkelők ellenőrizte részébe. Ugyanakkor az ENSZ szerint a tűzszünet ideje alatt azért nem tudtak segélyszállítmányt juttatni Aleppóba, mert a szíriai kormány nem biztosította a szükséges menlevelet, és korábban is számos ostromlott területre megakadályozták a segélyek eljuttatását, így a rászoruló ötmillió helyett csak 750 ezer embert tudtak ellátni.

Aszad szerint Aleppóban nincs is ostrom, ha az lenne, az emberek már rég halottak lennének. Ugyanakkor júliusban a kormányerők az oroszok támogatásával elfoglalták az utolsó utat is, ami Aleppo keleti részébe vezet. A felkelők negyven nap után törték át az ostromgyűrűt, ekkor némi élelmiszer és gyógyszer bejuthatott, de azóta a kormányerők ismét lezárták a városrészt, ahová humanitárius segélyek sem juthatnak be.

Tagadta azt is a szír elnök, hogy a kormányerők kórházakat támadnak. „Hogyan támadhatnék kórházakat, miközben gyógyszereket küldök?” – kérdezte. Ugyanakkor az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet számos alkalommal jelezte, hogy támadás érte az ellenzéki területeken lévő létesítményeiket, az amerikai „Orvosok az Emberi Jogokért” szervezet adatai szerint pedig 382 támadás ért kórházakat és más egészségügyi létesítményeket a konfliktus 2011-es kezdete óta. Ebból 293-at a kormányerők, 16-ot az orosz légierő követett el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik