Nagyvilág

Juncker: aki nem vesz részt a menekültek elosztásában, vállaljon szerepet a határvédelemben

Az Európai Bizottság elnöke elfogadhatatlannak nevezte, ha valahol azért utasítják el a befogadást, mert „nincs hely muzulmánoknak”.

Ha valamely uniós ország nem tud részt venni a menekültek tagországok közötti elosztásának rendszerében, annak szolidáris alapon, az Európai Bizottság által javasolt módon az uniós határok védelmében kell több szerepet vállalnia – mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság ülésén.

Kijelentette: a menekültválság megoldása érdekében minden támogatást meg kell adni Olaszországnak és Görögországnak, segíteni kell azokat a frontországokat, amelyek befogadják, szállást adnak és élelmezik a menekülteket. A rájuk nehezedő nyomás csökkentése érdekében fontos, hogy szolidáris alapon történjen a menekültek áthelyezésében való részvétel – mondta.

Juncker kiemelte, hogy vannak olyan országok, amelyek arra hivatkozva utasítják el a befogadást, hogy katolikus ország lévén nincs hely muzulmánok számára. Ez szerinte elfogadhatatlan, „előbb az emberélet és csak utána a vallás” – mondta. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik