Nagyvilág

Brexit: a brit külügyminiszter szerint nem feltétlen kell két év a kiváláshoz

Nem biztos, hogy eltart két évig a tárgyalási folyamat Nagy-Britannia kilépéséről az Európai Unióból - jelentette ki Boris Johnson brit külügyminiszter a Sky News brit hírtelevíziónak csütörtökön.

Johnson szerint London jelenleg is tárgyalásokat folytat európai partnereivel, és az a célja, hogy már a jövő év elején a brit kormány aktiválja a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét, amely az EU-tagság megszűnésének folyamatát szabályozza.

A külügyminiszter úgy fogalmazott, biztos abban, hogy a folyamat megkezdését bejelentő hivatalos levélben a brit kormány javaslatokat is elő fog terjeszteni a kiválás lefolytatásához.

Nem hiszem, hogy feltétlenül két teljes évre lesz szükségünk, de majd meglátjuk, mi lesz

– mondta.

Az Egyesült Királyság júniusban népszavazást tartott az Európai Unió elhagyásáról, és – sokak meglepetésére – a brit voksolók a kiválás mellett döntöttek.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke csütörtökön Theresa May brit kormányfővel találkozott Londonban. A találkozó előtt arról beszélt, hogy Londonnak mihamarabb meg kell kezdenie a kiválási folyamatot, hogy az erről szóló tárgyalásokat még a 2019-es uniós parlamenti választások előtt be lehessen fejezni. Úgy fogalmazott: megérti, hogy a brit kormány nem akar semmit elsietni, azonban sem az Egyesült Királyság, sem az EU számára nem lenne jó, hogy miközben az uniós kiválásról folynak a tárgyalások, a britek uniós parlamenti képviselőkre szavaznak.

Theresa May már több nyilatkozatában is közölte, hogy London csak akkor aktiválja az 50. cikkelyt, ha kidolgozta tárgyalási stratégiáját. A brit kormányfő egyértelművé tette azt is, hogy az idén ez nem várható. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik