Nagyvilág

“Nem akarok én lenni a következő halott” – egy tízéves jemeni kislány üzenete

Elgondolkodtató videóüzenetben hívta fel a világ figyelmét a tízéves Yara a jemeni háborúra, melyben legalább tízezer halt meg idáig.

Nem akarok én lenni a következő halott. Fel akarok nőni, hogy valami fontosat tehessek a világért

– mondta a lány, akinek célja, hogy a most New Yorkban ülésező ENSZ a Jemenben kialakult helyzetet is megtárgyalja.

Yara a fővárosban, Sanában lakik, ami jelenleg a felkelők kezében van.

A gyermek pontosan emlékszik az időszakra, amikor élete gyökeresen megváltozott. Yara a másnapi iskolai koncertet várta izgatottan 2015 márciusában, amikor éjfél környékén a Szaúd-Arábia vezette koalíció serege légicsapást mért a városra.

Az édesanyja telefonjával felvett videót szülei feltöltötték különböző közösségi portálokra. Monológjában angolul kérte az Egyesült Államokat és a nemzetközi közösséget, hogy avatkozzanak közbe és vessenek véget a háborúnak.

Azt akarom, hogy Amerika ne segítse többé a szaúdiakat. Ha nem küldenek nekik több fegyvert, véget érhet a háború.

Az elmúlt 18 hónapban Yara iskolája nem mindig volt nyitva, mostanra pedig bátyja és szülei egy szobában alszanak minden cuccukkal, beleértve a pénzt és az útleveleket is, hogy végszükség esetén menekülni tudjanak.

A kislány eleinte nem tudta, mi történik körülötte.

Anyu mondta, hogy a Jemen elleni háború elkezdődött és több ezer ember meghal, mindenki elvesztette a munkáját. Apukám is.

Az elején sírva könyörgött szüleinek, hogy távozzanak a városból, de már belátja, nagyon kevés esély van a menekülésre, a légteret ugyanis lezárták, a vízi és szárazföldi határokat pedig egyaránt a szaúdiak ellenőrzik.

Az ENSZ adatai szerint a jemeni polgárháborúban legalább tízezren haltak meg, a lakosság 80 százaléka humanitárius segítségre szorul, 2,4 millió embernek pedig el kellett hagynia az otthonát.

(via Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik