Nagyvilág

Menekültek százezrei hagyták el Dél-Szudánt

Menekülttábor Dél-Szudánban (menekülttábor, dél-szudán)
Menekülttábor Dél-Szudánban (menekülttábor, dél-szudán)
Borzalmas a helyzet a három éve polgárháború sújtotta Dél-Szudánban. Menekültek százezrei keltek át a szomszédos országokba két őrült hatalmi játszmái miatt.

A szudáni belügyminiszter bejelentette szerdán, hogy hazája eddig mintegy 400 ezer menekültet fogadott be a polgárháború sújtotta Dél-Szudánból. “A hatóságok által jegyzékbe vett dél-szudáni menekültek száma 400 ezer” – közölte sajtótájékoztatóján Babiker Digna. “A menekültáradat folytatódik, a regisztrálási folyamat szintén” – tette hozzá.

Az ENSZ szerint a Dél-Szudánt elhagyók száma meghaladta az egymilliót, és közülük 250 ezren kerestek menedéket Szudánban. A szudáni és az ENSZ adatai közötti különbségre vonatkozó kérdésre Digna kijelentette, hogy gyakran térnek el egymástól Kartúm és a világszervezet adatai.

Uganda a nagy befogadó

Az ENSZ szerint a legtöbb dél-szudánit Uganda fogadta be. Mintegy 370 ezren menekültek ebbe az országba, aminek határa mintegy 200 kilométerre húzódik a dél-szudáni fővárostól, Jubától. Etiópia, Kenya, a Kongói Demokratikus Köztársaság és a Közép-afrikai Köztársaság is fogadott be dél-szudáni menekülteket.

2013 decemberében mérgesedett el a viszály az eltérő etnikai csoporthoz tartozó Salva Kiir elnök és helyettese, Riek Machar között, és polgárháború tört ki a világ legfiatalabb, 2011 óta független államában. A mészárlás és az éhínség miatt tízezrek haltak meg, és 2,5 millióan váltak földönfutóvá. Bár 2015 augusztusában békemegállapodást írtak alá a szemben álló felek, az egyezmény nem vetett véget a harcoknak.

Kenőpénzért át a határon

Az ENSZ jelentése szerint az emberi jogok dél-szudáni helyzete a legaggasztóbbak közé tartozik a világon. A szervezet felhívta a figyelmet , hogy néhány, Ugandába menekülő dél-szudánit kenőpénz fizetésére köteleztek a dél-szudáni kormány és fegyveres csoportok által működtetett, határ menti ellenőrzőpontokon.

Egy névtelenül nyilatkozó dél-szudáni az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, hogy a határon nagyjából 200 dollárt (55 ezer forintot) fizettettek egyenként a menekülőkkel, akikkel szemben állítólag fizikai és szexuális erőszakot is alkalmaztak. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik