Nagyvilág

Kevesebb a menekült, de nagyobb az idegenellenesség Németország keleti részén

Sokkal több incidens fordul elő, mint Nyugat-Németországban.

Jelentősen megnőttek az idegenellenes bűncselekmények Németország keleti részén – derül ki egy kormányzati jelentésből. Megjegyzik: az elmúlt évben számtalan támadás ért menekülteket és menekültszállásokat.

Bár Kelet-Németország az 1990-es újraegyesítés óta jelentősen felzárkózott az ország nyugati részéhez, a térség szegényebbnek számít, a GDP például negyedével marad alatta a nyugatinak. Az egykor kommunista uralom alatt élő országrészben viszont a gyűlöletbűncselekmények száma jóval magasabb, mint a nyugati területeken.

Iris Gleicke, a német kormány Kelet-Németországért felelős tagja szerint ez az aggasztó trend a térség társadalmi békéjét fenyegeti. A statisztikákból egyébként az is kiderül, hogy Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban, ahol a szélsőjobboldali AfD párt példátlan sikert ért el, 58,7 gyűlöletbűncselekmény jut egymillió lakosra, míg a nyugati országrészben csak 10,5.

A jelentés arra is figyelmeztet, hogy a növekvő idegengyűlöletből szélsőjobboldali csoportok profitálnak. Az elmúlt években tíz gyilkosság történt, amely a Nemzetiszocialista Földalatti Mozgalom nevű terrorszervezethez kötődik.

Megjegyzik, hogy Németország keleti részén kevesebb menekült van, vagyis a gyűlölet és az erőszak nem a nagyobb jelenlét következménye. Az erőszakos cselekedetek számának növekedéséhez egyébként hozzájárulnak a harcias baloldali radikális csoportok által a szélsőjobboldaliak ellen elkövetett incidensek is. (Politico)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik