Külföld

Belgrád megvédené a boszniai szerbeket, ha atrocitás érné őket

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 09. 21. 08:42

Dacic külügyminiszter súlyos fenyegetésként értékelte az egykori bosnyák hadseregparancsnok nyilatkozatát.

Figyelmeztette a szerb külügyminiszter, Ivica Dacic Bosznia-Hercegovinát, hogy országa készen áll megvédeni a boszniai szerbeket, ha atrocitás éri őket.

Az országban azután vált különösen feszültté a helyzet, hogy népszavazást tűztek ki arról, hogy a Boszniai Szerb Köztársaság nemzeti ünneppé nyilvánítsa-e január 9-ét, azt a napot, amelyen 1992-ben kinyilvánították függetlenségüket. Az 1995-ös daytoni békeszerződés értelmében Bosznia-Hercegovinát újraegyesítették, de a Boszniai Szerb Köztársaság autonóm, önálló parlamenttel rendelkezik.

Dacic arra reagált, hogy Safer Halilovic, aki a délszláv háború idején a boszniai hadsereg parancsnoka volt, arról beszélt, hogy a Boszniai Szerb Köztársaság erői legfeljebb két hétig tartanának ki a bosnyák seregekkel szemben, ha nem kapnak segítséget Belgrádtól.

Halilovicnak már semmilyen hivatalos tisztsége nincs, a szerb külügyminiszter ugyanakkor úgy látja, kijelentése fenyegetést jelent a régió békéjére és stabilitására nézve.

A boszniai szerbek népszavazását egyébként a bosnyák alkotmánybíróság illegálisnak minősítette, és kimondta, hogy sérti a bosnyákokat és boszniai horvátokat. (Szabad Európa Rádió)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.