Nagyvilág

Belgrád megvédené a boszniai szerbeket, ha atrocitás érné őket

Dacic külügyminiszter súlyos fenyegetésként értékelte az egykori bosnyák hadseregparancsnok nyilatkozatát.

Figyelmeztette a szerb külügyminiszter, Ivica Dacic Bosznia-Hercegovinát, hogy országa készen áll megvédeni a boszniai szerbeket, ha atrocitás éri őket.

Az országban azután vált különösen feszültté a helyzet, hogy népszavazást tűztek ki arról, hogy a Boszniai Szerb Köztársaság nemzeti ünneppé nyilvánítsa-e január 9-ét, azt a napot, amelyen 1992-ben kinyilvánították függetlenségüket. Az 1995-ös daytoni békeszerződés értelmében Bosznia-Hercegovinát újraegyesítették, de a Boszniai Szerb Köztársaság autonóm, önálló parlamenttel rendelkezik.

Dacic arra reagált, hogy Safer Halilovic, aki a délszláv háború idején a boszniai hadsereg parancsnoka volt, arról beszélt, hogy a Boszniai Szerb Köztársaság erői legfeljebb két hétig tartanának ki a bosnyák seregekkel szemben, ha nem kapnak segítséget Belgrádtól.

Halilovicnak már semmilyen hivatalos tisztsége nincs, a szerb külügyminiszter ugyanakkor úgy látja, kijelentése fenyegetést jelent a régió békéjére és stabilitására nézve.

A boszniai szerbek népszavazását egyébként a bosnyák alkotmánybíróság illegálisnak minősítette, és kimondta, hogy sérti a bosnyákokat és boszniai horvátokat. (Szabad Európa Rádió)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik