Nagyvilág

A britek szerint is az oroszok bombázhatták le a segélykonvojt

Boris Johnson brit külügyminiszter ha kissé körmönfontan is, de kijelentette: szerinte bizonyítékok alapján az oroszok lőtték ki az ENSZ segélykonvoját a szíriai Aleppóról. Az oroszok amerikai drónra kennék az egészet.

A Brexit-kampányarcából külügyminiszterré bukott Boris Johnson is felszólalt Nagy-Britannia képviseletében az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Johnson is az oroszokat okolta amiatt az Aleppó melletti légitámadás miatt, ami egy segélyszállítmányt pusztított el, 20 emberrel együtt. Ez a tűzszüneti terveket is romba döntötte – írja a Guardian.

Amerikai illetékesek már kimondták, hogy szerintük az oroszok lőtték ki a segélykonvojt, de Johnson az első magasrangú politikus, aki ezt nyilvánosan vállalta. Szerinte nem szabad még elhamarkodottan nyilatkozni, de abban a térségben csak az orosz és a szír légierő működik, a szírek pedig nem tudnak éjjel repülni.

Ki-ki vonja le ebből a következtetést Johnson szerint.

A Guardian szerint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is elismerte, hogy az oroszok végeztek felderítő repüléseket a térségben, és hogy a szír légierő nem képes éjjel repülni. Nyugati források szerint a tény, hogy többször, ismételten ugyanezt a célpontot lőtték, ráadásul az oroszok precízen tudnak célozni, mindez az orosz felelősséget támasztja alá.

Lavrov azt is elmondta, hogy ki kell vizsgálni a történteket, és örül, hogy nem reagáltak elhamarkodottan a miniszterek. Hozzátette, korábban mintegy százszor sértették meg a felkelők a tűzszünetet. John Kerry amerikai külügyminiszter már nem volt ilyen laza, szerinte elképzelhetetlen, hogy visszaüljenek ezzel a szír kormánnyal tárgyalni ezek után. Eleve az oroszok úgy értelmezték a történteket, hogy Kerry “egy párhuzamos univerzumban” érezte magát.

Oroszország: amerikai drón volt a felelős

Egy Predator típusú, földi célpontok ellen használható amerikai harci drón tartózkodott Aleppónál, amikor támadás érte az ENSZ konvoját – közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium az MTI szerint. A konvoj ellen Urm al-Kubránál hétfőn elkövetett támadásban a Vöröskereszt és Vörös Félhold szerint 20 civil veszette életét.

Az orosz védelmi tárca szerint szeptember 19-én este, az állítólagos légicsapás idején a helyszín közelében a nemzetközi koalíció egy, a törökországi Incirlik támaszpontjáról felszállt Predator harci drónja repült 3,6 kilométer magasan, 200 kilométeres sebességgel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik