Nagyvilág

Clooneyné több szír menekült befogadását sürgeti

Amal Clooney szerint Németország a jó példa, ami sok menekültet befogadott. Hozzátette, azoknak kell menedéket nyújtani, akik valóban védelemre szorulnak.

Theresa May először tart majd brit kormányfőként beszédet az ENSZ Közgyűlésén, ebből az alkalomból pedig üzent neki Amal Clooney, híres emberjogi ügyvéd (mellesleg George Clooney színész felesége). Az Express cikke szerint a Channel Four Newsnak adott interjút, először arról beszélt, hogy a férjével Libanonban beszállnak a szír gyerekek oktatásába.

Utána Nagy-Britanniát kritizálta: elmondása szerint mindössze egy jazidi családot fogadott eddig be az ország, pedig a kis népcsoport ellen komplett népirtást folytatott az Iszlám Állam. Németországot hozta fel példaként, ahol az egymillió befogadott menekültből 70 ezer jazidi. Szerinte Nagy-Britanniának is ebbe az irányba kéne fejlődnie.

Abban reménykedik, hogy May még belügyminiszterként jegyzett egy olyan javaslatot, ami szerint privát módon, egyénileg lehet segíteni a menekülteket. Amal Clooney szerint ő és a férje is ezt teszik, függetlenül az államoktól. Felszólította a brit kormányt is, hogy emeljen korábbi ígéretén, miszerint 20 ezer, védtelen, sebezhető szír menedékkérőt befogadnak.

Azt is mondta – némileg rezonálva a magyar kormány gondolatmenetével -, hogy a kormányoknak különbséget kell tudni tenni a gazdasági migránsok és a háborúk elől menekülők között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik