Külföld

Bekameráznák a francia vágóhidakat a kegyetlenkedések miatt

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 09. 20. 14:39

Sokkolták a francia közvéleményt azok a titokban készített felvételek, amelyeken a haszonállatokat agresszívan, a higiéniai elvárásokat és a humánus leölés alapelvét figyelmen kívül hagyva kezelik a vágóhidakon. A francia parlament vizsgálóbizottságot állított fel, amely a BBC cikke szerint javasolja a vágóhidak kamerás megfigyelését. A videókat az L214 nevű állatvédő szervezet készítette, a felvételek nem csak az állatokkal szembeni kegyetlenkedésekre, hanem a vágóhidakon dolgozók munkakörülményeire is ráirányították a figyelmet.

A bizottság négy hónap alatt száz eebert hallgatott meg, köztük a rejtettkamerás felvételeket készítő dokumentumfilmeseket, állatorvosokat, a vágóhidak tulajdonosait és vezetőit. A bizottság néhány tagja meglepetésszerű látogatást tett vágóhidakon, hogy a saját szemükkel győződjenek meg a körülményekről.

A bizottság kedden hozta nyilvánosságra a vizsgálatot lezáró jelentését, ebben 65 ajánlást tesznek. Javasolják többek között:

  • a vágóhidak kötelező videós ellenőrzését, amellyel elejét lehetne venni a dolgozók visszaéléseinek
  • az állategészségügyi hatóság jelenlétének megerősítésére, jelenleg ugyanis a dolgozók “gyakorlatilag büntetlenül” sérthetik meg az állatvédelmi és higiéniai előírásokat
  • a vágóhidak felszerelésének korszerűsítését
  • mobil vágóhidak létrehozását, ezekkel jelentősen csökkenteni lehetne az állatszállítás idejét
  • az alkalmazottak továbbképzésére
  • országos etikai bizottság felállítására

Rituális vágás

Az L214 üdvözölte a vizsgálat lezárását és azokról az állatokról beszéltek, amelyek a francia vágóhidak falai mögött hullanak el. Kedden több videó is megjelent a kegyetlenkedésekről, az egyiken egy bárány elvágott torokkal lóg láncokról és igyekszik kiszabadulni rituális vágás közben.

Az állatvédők kiemelték, hogy a bizottság nem maradt meg a felületes ajánlásoknál, hanem hatásos lépésekre, így az állati eredetű termékek fogyasztásának csökkentésére tett javaslatot. A kábítással történő vágást az állatorvosok és a tudódok is támogatják, az Európai Unió országaiban 1979 óta kötelező, ám a legtöbb tagország kivételt tesz a vallási közösségekkel.

A halal (iszlám) és a kóser (zsidó) vágás lényege, hogy azállat torkát elmetszik egy éles késsel, miközben az állat nem veszíti el eszméletét.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2012. június 14.
Zaid Naffa, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja (j) mond beszédet a Buddha-Bar Hotel Klotild Palace megnyitó ünnepségén. Mellette Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter áll. Budapest új luxusszállodáját az Erzsébet híd pesti hídfőjénél lévő Klotild Palotában jordán üzletemberek cége, a Mellow Mood Group alakította ki.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.