Nagyvilág

Az ENSZ felfüggesztette a segélyszállítmányok küldését Szíriába

Az ENSZ elmondása szerint leállították a segélyszállítmányok küldését Szíriába, miután légicsapás érte a hétfői lebombáztak egy segélykonvojt. A légicsapásban legalább tizenketten meghaltak.

környékén – közölte a világszervezet humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA).

Pillanatnyilag nincs pontos elképzelésünk arról, mi történt, de az a döntés született, hogy egyelőre szünetelnek a konvojok humanitárius műveletei

– hangsúlyozta genfi sajtótájékoztatóján Jens Laerke, az OCHA szóvivője, aki egyúttal a történtek kivizsgálását sürgette.

Az ENSZ Törökországból érkező segélyszállító teherautóit a szíriai vörös félhold szervezet egyik központjánál érte légicsapás hétfő este Aleppó városától nyugatra, Urm al-Kubra településnél, ahova 78 ezer ember számára vitt élelmiszert és egészségügyi felszerelést. A vörös félhold egyik munkatársa és több civil meghalt, és van számos sebesült is – közölte Benoit Carpentier, a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC) egyik szóvivője. Elmondta azt is, hogy a humanitárius konvojt alkotó 31 teherautóból 18 megrongálódott a légi támadásban.

Peter Maurer, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) elnöke kedden kijelentette, hogy a segélykonvoj elleni légicsapás a nemzetközi jog egyértelmű megsértése volt, elfogadhatatlan, és súlyosan akadályozhatja a humanitárius munkát Szíriában. Ingy Sedky, az ICRC szóvivője az EFE spanyol hírügynökségnek azt mondta, hogy bár a hétfő este történtek késleltethetik a segítségnyújtást, a vöröskereszt ettől függetlenül folytatja a munkát.

A World Vision nevű segélyszervezet szintén aggodalmának adott hangot. “Ez a halálos támadás ijesztő fordulópontot jelent ebben a konfliktusban – és rendkívül szörnyű fejlemény a segélyszállítmányokra váró több ezer gyerek és családjuk számára. Ezenkívül a történtek aggasztóak minden olyan szervezet szempontjából, amelyek Szíriában segítséget nyújtanak” – olvasható a World Vision sajtóközleményében.

(BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik