Nagyvilág

Ausztria kerítést húz fel a magyar határra  

Már elkezdték kijelölni a nyomvonalát.

 

Az osztrák hatóságok elkezdték kijelölni Hegyeshalomnál a magyar határszakaszon építendő kerítés nyomvonalát – tájékoztatta az MTI-t Szőke László, Hegyeshalom független polgármestere. A helyszínen az MTI tudósítója is látta a földbe szúrt karókat, amelyeket a Hegyeshalmot az ausztriai Miklóshalmával (Nickelsdorf) összekötő 1-es út melletti határsávon, a Lajtáig helyeztek a földbe, mezőgazdasági területeken, egymástól néhány tíz méterre, a határkövek mentén.

Az M1-es autópálya déli oldalán is elhelyeztek már karókat. Az osztrák rendőrök a helyszínen nem adtak felvilágosítást az MTI tudósítójának a karókról. Korábban a burgenlandi rendőrség szóvivője közölte, ha megindul a menekültáradat, Ausztria 30 kilométeres kordont húz fel a magyar határnál.

Helmut Greiner akkor úgy fogalmazott, tárgyalnak az érintett földek tulajdonosaival, akiknek nagy része beleegyezne, hogy a rendőrség szükség esetén négy kilométer széles szakaszon bérbe vegye a földjüket, de az ott lakók között szkeptikusok is vannak. A szóvivő előzőleg az APA osztrák hírügynökségnek arról beszélt, hogy a felállított terelőkordon 2,5 méter magas lehet.A burgenlandi-magyar határszakaszon április 25-től végeznek ellenőrzést, július 4-től pedig szigorították az átkelőknél tartott vizsgálatot. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik