Külföld

Hanyagsággal vádolják a német bevándorlási hivatalt

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 09. 18. 21:26

Németországban hanyagsággal vádolja több tartomány a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalt (BAMF), a bírálatok szerint a hatóság ellenőrzésein nagy számban csúsznak át menedékkérők által benyújtott hamis útlevelek.

A Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság hét végi beszámolója szerint a mecklenburg-elő-pomerániai tartományi hatóságok hozzákezdtek 3300 menedékkérő útlevelének átvizsgálásához, és már 140 hamis szíriai úti okmányt szűrtek ki, holott a BAMF korábban valamennyit ellenőrizte.

A BAMF a 140 hamisnak bizonyult útlevél közül négy esetben külön szakvéleményt is rendelt, amelyek mind arra – a mecklenburg-elő-pomerániai hatóságok szerint téves – megállapításra jutottak, hogy a dokumentum eredeti. A tartományi szervek azt is kimutatták, hogy három hamis útlevél az Iszlám Állam terrorszervezet környezetéből származik.

Bajorországban egy szúrópróbán derült ki, hogy a BAMF-nál sok esetben nem veszik észre a hamisítványt, a Garmisch-Partenkirchenben elhelyezett menedékkérők körében végzett véletlenszerű ellenőrzésen 19 hamis papírt találtak.

“Súlyos mulasztások”

Érthetetlen, hogy a BAMF-nál miért nem vizsgálják meg az elvárható alapossággal a papírokat – mondta az RBB-nek Joachim Herrmann bajor tartományi belügyminiszter, hozzátéve, hogy a szövetségi hatóságnál tapasztalható “súlyos mulasztások” a feszült közbiztonsági helyzet miatt is elfogadhatatlanok.
Brandenburgban a tartományi főügyészség kikérte a BAMF-tól annak 18 ezer embernek az adatait és iratait, akiket a menedékkérők beáramlásának leginkább ellenőrizetlen időszakában, tavaly szeptember 5. és 22. között szállítottak vonattal Magyarországról vagy Ausztriából Brandenburgba, anélkül, hogy a szövetségi rendőrség teljes körűen ellenőrizte volna őket, amikor beléptek az országba.

A BAMF az intézkedés aránytalanságára hivatkozva elutasította az illegális határátlépés gyanújával indított eljárás részeként benyújtott adatigénylést, ezért a főügyészség bírósághoz fordult.

Tudni akarom, hogy pontosan ki tartózkodik a tartományban, és nem szeretném, hogy azt vágják a fejemhez, ha bármi is történik, hogy nem tettem meg mindent

– mondta Erardo Rautenberg főügyész.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.