Külföld

Az exit pollok szerint az SPD nyerte a berlini tartományi választásokat, Merkelék visszaestek

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 09. 18. 19:57

Az ARD és a ZDF országos köztelevíziók megbízásából végzett kutatások alapján az SPD a szavazatok 23 százalékát szerezte meg. Ez 5,3 százalékpontos visszaesés a legutóbbi, 2011-ben tartott tartományi parlamenti választáson szerzett 28,3 százalékhoz képest, és a párt történetének második legrosszabb berlini választási eredménye.

A szociáldemokraták eddigi koalíciós társa, az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) 18 százalékkal végzett a második helyen. Ez ugyancsak 5,3 százalékpontos visszaesés a 2011-es 23,3 százalékhoz képest, és a CDU legrosszabb berlini tartományi választási eredménye.

Az ellenzéki Zöldek 16,5 százalékot szereztek, támogatottságuk 1,1 százalékponttal csökkent a 2011-es 17,6 százalékhoz képest. Az SPD-től balra álló Baloldal 15,5-16,5 százalék közötti eredményt ért el, ami 3,8-4,8 százalékpontos emelkedés a 2011-ben elért 11,7 százalékhoz viszonyítva. A CDU-tól jobbra álló, újonc Alternatíva Németországnak (AfD) 11,5-12,5 százalék közötti eredménnyel jutott be a képviselőházba.

A liberális FDP 6,5 százalékos eredménnyel ismét képviseletet szerzett a helyi törvényhozásban. A liberálisok 2011-ben 1,6 százalékos eredménnyel estek ki. A Kalózpárt nem érte el az 5 százalékos küszöböt, 1,5-2 százalék közötti eredménnyel távozik a képviselőházból. A párt 2011-ben 8,9 százalékos eredménnyel jutott be a tartományi parlamentbe.

Nagyobb a lelkesedés

A választási részvételi arány várhatóan jelentősen meghaladja a 2011-es 60,2 százalékot; a tartományi választási bizottság adatai szerint 16 órakor – két órával az urnazárás előtt – 53,1 százalékos volt a részvételi arány, ami 7,1 százalékpontos növekedés az öt évvel ezelőtti választás azonos időszakában mért 46 százalékhoz képest. Sajtójelentések szerint több szavazókörnél a 18 órai urnazáráskor még sokan sorban álltak. Ők még leadhatják szavazatukat.

Az exit pollok megfelelnek a választás előtti utolsó felmérések adatainak, kivéve az AfD-t, amelynek támogatottságát magasabbra, a 12-15 százalékos sávba mérték közvélemény-kutatók. Az viszont biztos, hogy

a 2013-ban alapított AfD most már a 16 tartomány közül 10-ben rendelkezik parlamenti képviselettel.

Az eredménybecslések alapján a berlini tartományban nem folytatható az SPD-CDU koalíció. A kampányban tett “szándéknyilatkozatok” alapján az a legvalószínűbb, hogy az SPD a Zöldekkel és a Baloldallal alakít kormányt, és a CDU ellenzékbe szorul. Amennyiben ez így történik, a CDU már csak 7 tartományban lesz kormányon.

A berlini volt az idei utolsó tartományi választás Németországban. A 2017 szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás előtt azonban még három tartományban tartanak választást: 2017 márciusában Saar-vidéken, május elején Schleswig-Holsteinban, május közepén pedig a legnépesebb tartományban, a 18 millió lakosú Észak-Rajna-Vesztfáliában.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BERLIN, GERMANY - MAY 03:  Abdulrahman Mohamed, a Syrian refugee, carries pieces of furniture as he helps a friend move out of a shelter for refugees and migrants in Marienfelde district to an apartment in the city as other shelter residents walk past on May 3, 2017 in Berlin, Germany. The shelter currently houses approximately 450 people, the majority of whom are still waiting for their asylum applications to be processed. Most of the residents come from countries including Syria, Iraq, Afghanistan and Iran, as well as Lebanon, Turkey and Chechnya, and half of them are under 18, as the shelter only admits families. Most of the children go to local schools and German has become their common language. Germany took in over one million refugees and migrants between 2015 and 2016.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.