Nagyvilág

Újra megtámadták Oroszország kijevi nagykövetségét

A strana.ua ukrán hírportál szemtanúkra hivatkozva azt írja, hogy körülbelül éjfél után egy órával egy húszfős csoport petárdákkal dobálta meg az orosz képviselet épületét, és tűzijátékhoz való rakétákkal lőtte. Ezt megerősítették a képviseletet őrző gárdisták is.

Az épületben szemlátomást nem keletkeztek károk.

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség emlékeztet arra, hogy nem ez az első támadás a kijevi nagykövetség ellen. Március 10-én gyújtópalackokkal dobálták meg, de az épület nem kapott lángra. Támadások érték más orosz kormányzati intézmények kijevi képviseleteit is.

Vasárnap Oroszországban parlamenti választást tartanak, és megnyitják az urnákat a kijevi nagykövetségen, illetve a három ukrajnai orosz főkonzulátuson is. A múlt szombaton azonban Petro Porosenko orosz államfő arra utasította a külügyminisztert, tájékoztassa Moszkvát arról, hogy Ukrajna területén nem bonyolítható le az oroszországi választás. Kijev törvénytelennek tartja a szavazást, mert tiltakozása ellenére az Ukrajnától elcsatolt Krímben is megtartják.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő erre reagálva leszögezte, hogy Ukrajna nem tilthatja meg Oroszország diplomáciai képviseletein rendezendő szavazás megtartását, és a bécsi konvenció szerint Kijev köteles szavatolni a képviseletek biztonságát. Peszkov hozzátette, hogy

Oroszország nem szándékozik egyetlen országgal sem megvitatni a területén zajló választási folyamatot.

Orosz diplomaták szerint az orosz diplomáciai képviseleteken voksolók választói névjegyzékében mintegy 80 ezer orosz állampolgár szerepel.

(MTI)

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik