Nagyvilág

Putyin: Moszkva kész érintkezésbe lépni Kijevvel

Oroszország bármilyen érintkezésre kész Ukrajnával, ha az a konfliktus megoldásához vezet - jelentette ki szombaton Biskekben újságírók előtt az orosz elnök.

Oroszország Vlagyimir Putyin szerint reményteljes és stabil partnert szeretne látni Ukrajnában.

Azt szeretnénk, hogy Ukrajna független, önálló, gazdaságilag és minden más szempontból erős államként fejlődjék.

Az orosz elnök biztosított arról, hogy Oroszország bármi tőle telhetőt meg fog tenni ennek érdekében, de egyoldalúan ezeket a célokat nem lehet elérni.

Putyin szerint az ukrajnai vezetésnek, így Petro Porosenko államfőnek saját magának kell megtennie a megfelelő lépéseket – módosítani az alkotmányt, aláírni az amnesztiatörvényt és módosítani a választási törvényt.

Mi nem írhatjuk alá az ukrán elnök helyett az amnesztiatörvényt, nem fogadhatunk el választási törvényt, mi általában szinte semmit sem tehetünk. Ezt az ukrán nép és a képviselői tehetik meg. Amit mi tehetünk – megteremteni a tárgyalási folyamat feltételeit, valamint közvetítőként és garantáló félként részt venni benne

– hangsúlyozta Vlagyimir Putyin. Hozzátette: Moszkva ezt az ukrán partnerek megegyező szándéka esetén kész megtenni.

Szíriával kapcsolatban Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, hogy mind Oroszországban, mint az Egyesült Államokban megvan a szíriai béke megteremtésére irányuló szándék, de a feleknek tisztességesen kell egymáshoz viszonyulniuk és közös célokra kell törekedniük.

Abból indulok ki, hogy mindketten a békére törekszünk Szíriában, közös feladat a nemzetközi terrorizmus elleni harc. Nem kétséges, hogy ezt világszerte megértik, így amerikai partnereink is, akik előtt nehéz feladat áll: az ellenzék és a terroristák szétválasztása. Szeretném azonban, ha tisztességesek lennénk egymással, és csak ebben az esetben haladhatunk előre a közös célok elérése felé

– jelentette ki az elnök.

Putyin szerint azzal, hogy Washington elutasította a Szíriával megkötött egyezmény közzétételét, az ország törvényes vezetőivel harcban álló, az Egyesült Államok által támogatott ellenzéki erők harci készségét akarja megőrizni, ami az orosz elnök szerint igen veszélyes út, tekintettel arra, hogy az amerikaiak nem képesek elválasztani az ellenzék úgynevezett egészséges részét a félig alvilági, illetve terrorista elemektől. Hozzátette ugyanakkor, hogy Oroszország mindaddig nem teszi közzé a megállapodást, amíg az amerikai partnerek ehhez hozzá nem járulnak. Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet pénteken közölte, hogy Washington nem hajlandó a testület elé tárni az orosz-amerikai megállapodás dokumentumait, és emiatt kellett lemondani a Biztonsági Tanács ülését, amelyen a megállapodást megerősítő határozattervezetet dolgoztak volna ki.

Putyin azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy az Oroszországról kialakított kedvezőtlen képpel kívánja manipulálni az amerikai választók közvéleményét.

Meglátásunk szerint az úgynevezett “gonosz birodalmának” képét igyekszenek visszaállítani, amellyel a lakosokat ijesztgetik

– tette hozzá.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy melyik jelöltet – a demokrata párti Hillary Clintont vagy a republikánus Donald Trumpt – hajlandó támogatni Oroszország, Putyin nem kívánt állást foglalni, csak annyit mondott, hogy

bármely országban bárkit támogatunk, aki jószomszédi és partneri kapcsolatra törekszik velünk.

A vasárnapra kiírt orosz parlamenti alsóházi választások kapcsán kifogásolta, hogy a kampány során előfordultak a közvélemény manipulálására irányuló kísérletek.

A 25 éve, a Szovjetunió felbomlása után létrehozott Független Államok Közösségével (FÁK) kapcsolatban Putyin hangsúlyozta, hogy a FÁK-ot teljes jogú szervezetként kell megőrizni, és ebben a tagállamok is egyetértenek.

Előzőleg Jurij Usakov, az orosz elnök tanácsadója újságíróknak bejelentette, hogy Vlagyimir Putyin október közepén egynapos látogatásra Párizsba utazik.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik