Nagyvilág

Az oroszok szerint az amerikaiak a szíriai kormány hadseregét bombázták

A szíriai hadsereg főparancsnokságának állítása szerint az Egyesült Államok vezette nemzetközi szövetség légicsapást mért szombaton kormánykatonák állására, utat nyitva az előtt, hogy az Iszlám Állam harcosai elfoglalhassák az állást. A hadsereg közleménye szerint a légicsapás döntő bizonyíték arra, hogy Washington és szövetségesei támogatják a dzsihadista terrorszervezetet.

A légicsapás hírét megerősítette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (ODSH) nevű, kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező emigráns szervezet. Első állítása szerint legalább 30 szíriai kormánykatona vesztette életét, nem sokkal később már 80-ról számolt be. Az ODSH kitért arra, hogy orosz harci gépek is bombáztak ugyanakkor és ugyanott, nevezetesen Dzsebel Tardánál, a Deir al-Zor-i repülőtér közelében.

A szíriai kormány tájékoztatásában 62 halott, és több mint száz sebesült szerepel.

Ezeket az adatokat adta hírül Oroszország is, melynek védelmi minisztériuma megjegyezte: ha a koalíció tévedésből bombázta a szíriai kormány hadseregét, akkor az jól mutatja, hogy Washington csökönyösen elutasítja szíriai akciói összehangolását Oroszországgal.

Az Egyesült Államok közzétette, hogy hol mért légi csapást szombaton az Iszlám Államra. Eszerint a terrorszervezet öt ellátási útvonalát bombázta Deir al-Zornál.
A városnak egyébként jószerivel csak néhány része és a repülőtere van a szíriai kormányerők kezén.

(mti)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik