Nagyvilág

Törökország hidat ver a Dardanellákon

A folyamatos háborúzás mellett erre is van pénz Törökországban: híd épül a Boszporusz ikertestvérén.

2017. március 18-án kezdődik a Dardanellák tengerszoroson átívelő 1915. Canakkale nevű híd építése az Északnyugat-Törökországban található Gelibolu (Gallipoli) és Lapseki között – írta pénteken a Yeni Safak című török kormánypárti napilap oldalán Ahmet Arslan török közlekedési, tengerészeti és hírközlési miniszterre hivatkozva.

Szeptember végén írják ki a kivitelezési tendert, amire a tárca 2017 januárjáig várja a pályázatokat. A miniszter szerint a híd rövidebb menetidőt biztosít majd az Európából az Égei- és a Földközi-tenger partvidékére irányuló áruszállításnak, mivel a forgalom így elkerüli Isztambult. Az építmény a régió kereskedelmének és gazdaságának növekedése által az életszínvonalra is hatással lesz.

Az átjáró csak egy rövid szakaszát képezi annak a 352 kilométer hosszú úthálózatnak, ami a Törökország európai részeként értelmezett Kelet-Trákiát öt éven belül az Isztambul, Bursa, valamint Izmir nagyvárosok között már részben elkészült autópályával kötné össze.

Recep Tayyip Erdogan török elnök augusztus 26-án Isztambulban, az Európát és Ázsiát összekötő harmadik, Vitéz Szelim szultán nevét viselő Boszporusz-híd megnyitóünnepségén tartott beszédében emlékeztetett: hidat terveznek építeni a Dardanellák felett is.

Törökországban a közelmúltban számos óriásprojekt készült el, de több még jelenleg is épül, köztük újabb hidak, alagutak, illetve repülőterek, az ország nagysebességű vasúthálózata pedig folyamatosan bővül.

(A borítókép az egyik Boszporusz-hidat ábrázolja.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik