Külföld

Német pénzügyminiszter: senki nem kap kevesebb juttatást a menekültek miatt

24.hu
24.hu

2016. 09. 16. 06:41

Az idegenellenesség különösen olyan vidékeken erős, ahol nincsenek is idegenek – mondta Schäuble.

Németországban senkinek semmilyen juttatását nem rövidítették meg a menekültek miatt – mondta a német pénzügyminiszter a ZDF-nek, hozzátéve, hogy eltúlzott és alaptalan félelem, hogy bármiféle megszorításra szükség lenne a menekültek miatt. Wolfgang Schäuble elmondta: a menekülthullám közepette is nulla százalékos lesz jövőre a GDP-arányos államháztartási hiány.

A kereszténydemokrata politikus az „Alternatíva Németországnak” pártra utalva kijelentette: vannak, akik bebeszélik az embereknek, hogy hátrányt szenvednek a menekültek miatt, és felelőtlen módon kihasználják, felerősítik a félelmeiket. Az így felszított világvége-hangulattal szemben az az igazság, hogy a német történelem „legszerencsésebb, legsikeresebb korszakában vagyunk” – mondta a pénzügyminiszter.

Kitért arra is, hogy Mecklenburg-Elő-Pomerániában az „Alternatíva Németországnak” a szeptember eleji tartományi választáson megelőzte a CDU-t. Erről azt mondta, hogy a hangulatkeltés az ismeretlen, idegen emberekkel kapcsolatos félelmekre is vonatkozik, és köztudott, hogy az idegenellenesség különösen erős lehet olyan vidékeken, ahol nincsenek is idegenek. Megjegyezte, hogy a burka nem tartozik a legnagyobb gondok közé az egykori NDK területén lévő tartományban.

A felelős politikának fel kell lépnie a hangulatkeltéssel szemben, és komolyan venni az emberek félelmeit, amelyek a gyors és mélyreható változásokkal járó folyamatokból, így a globalizációval és a digitalizációból is fakadnak – vélekedett Schäuble. Azt mondta, Angela Merkel minden nap igyekszik jelezni, hogy komolyan veszi az aggodalmakat, de ennél többet is kell tennie, jó válaszokat kell találnia.

A menekültválságra európai megoldást kell adni – mondta a pénzügyminiszter. Szerinte elsősorban az uniós külső határok védelmére és a menedékkérők beáramlásának korlátozására kell törekedni, valamint az EU-Törökország megállapodás modelljén alapuló együttműködésre más országokkal is, és a menekülésre késztető okok megszüntetésére. A védelemre szoruló embereket „természetesen el kell osztani” az uniós tagállamok között – hangsúlyozta. Előbb azonban biztosítani kell az egész rendszer működését, így a külső határok védelmét és az elosztási mechanizmus beindítását – tette hozzá. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21: US actor Adam Sandler (R), US actor Ben Ben Stiller (C) and British actress Emma Thompson (L) arrive for the film ‘The Meyerowitz Stories’ in competition at the 70th annual Cannes Film Festival in Cannes, France on May 21, 2017.  Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.