Nagyvilág

Német pénzügyminiszter: senki nem kap kevesebb juttatást a menekültek miatt

Az idegenellenesség különösen olyan vidékeken erős, ahol nincsenek is idegenek – mondta Schäuble.

Németországban senkinek semmilyen juttatását nem rövidítették meg a menekültek miatt – mondta a német pénzügyminiszter a ZDF-nek, hozzátéve, hogy eltúlzott és alaptalan félelem, hogy bármiféle megszorításra szükség lenne a menekültek miatt. Wolfgang Schäuble elmondta: a menekülthullám közepette is nulla százalékos lesz jövőre a GDP-arányos államháztartási hiány.

A kereszténydemokrata politikus az „Alternatíva Németországnak” pártra utalva kijelentette: vannak, akik bebeszélik az embereknek, hogy hátrányt szenvednek a menekültek miatt, és felelőtlen módon kihasználják, felerősítik a félelmeiket. Az így felszított világvége-hangulattal szemben az az igazság, hogy a német történelem „legszerencsésebb, legsikeresebb korszakában vagyunk” – mondta a pénzügyminiszter.

Kitért arra is, hogy Mecklenburg-Elő-Pomerániában az „Alternatíva Németországnak” a szeptember eleji tartományi választáson megelőzte a CDU-t. Erről azt mondta, hogy a hangulatkeltés az ismeretlen, idegen emberekkel kapcsolatos félelmekre is vonatkozik, és köztudott, hogy az idegenellenesség különösen erős lehet olyan vidékeken, ahol nincsenek is idegenek. Megjegyezte, hogy a burka nem tartozik a legnagyobb gondok közé az egykori NDK területén lévő tartományban.

A felelős politikának fel kell lépnie a hangulatkeltéssel szemben, és komolyan venni az emberek félelmeit, amelyek a gyors és mélyreható változásokkal járó folyamatokból, így a globalizációval és a digitalizációból is fakadnak – vélekedett Schäuble. Azt mondta, Angela Merkel minden nap igyekszik jelezni, hogy komolyan veszi az aggodalmakat, de ennél többet is kell tennie, jó válaszokat kell találnia.

A menekültválságra európai megoldást kell adni – mondta a pénzügyminiszter. Szerinte elsősorban az uniós külső határok védelmére és a menedékkérők beáramlásának korlátozására kell törekedni, valamint az EU-Törökország megállapodás modelljén alapuló együttműködésre más országokkal is, és a menekülésre késztető okok megszüntetésére. A védelemre szoruló embereket „természetesen el kell osztani” az uniós tagállamok között – hangsúlyozta. Előbb azonban biztosítani kell az egész rendszer működését, így a külső határok védelmét és az elosztási mechanizmus beindítását – tette hozzá. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik