Nagyvilág

Megszületett Észak-Korea válasza a Sas-kabaréra

Persze az ottani politikai szatíra nem Kim Dzsong Unt figurázza ki, hanem az ellenségeket.

Politikai kabarét mutatott be az észak-koreai állami tévé. A nyolcvanperces műsor a Youtube-on is megtekinthető. Még mielőtt bárki azt gondolná, hogy a világ legelzártabb rezsimje olyan szelepet nyitott meg, mint a Kádár-rendszer Hofi Gézával, gyorsan le kell szögezni, hogy az észak-koreai szatíra nem a belpolitika visszásságait veszi célba, hanem természetesen az Egyesült Államoknak, Dél-Koreának és Japánnak, az ország ősellenségeinek megy neki.

Az egyik jelenetben például a Barack Obamát játszó színész átvérzett kötéssel a fején látható. „Jól van, elnök úr?” – kérdezi titkára, mire az amerikai elnök így felel: „Bevertem a fejem a fürdőszobában és összetörtem négy csempét, annyira megdöbbentem attól, hogy Észak-Korea hidrogénbombát robbantott!” A titkár erre visszakérdez: „Vagyis elnök úr a koponyája keménységével kísérletezik, míg Észak-Korea a hidrogénbombával?” – mire a közönség nevetésben tör ki.

A kabaréban titkára arról is megkérdezi az amerikai elnököt, hogy hagyja-e Észak-Koreának, hogy azt csináljon, amit akar. „Cipzárt húzok a szájra” – feleli Obama. „Kiére? Észak-Koreáéra?” – kérdezi a titkár, mire az elnök azt feleli: a sajátjára. „Cipzárt húz a szájára? Akkor melyik lyukon fog beszélni, és melyikkel eszik majd?” – teszi fel a kérdést az elnöki titkár.

A műsorban megjelenik Dél-Korea és Japán küldötte is az amerikai elnök irodájában. Az előbbit „Amerika kutyájának”, az utóbbit „majomnak” nevezik. Kifigurázzák a dél-koreai társadalmat is, amelyet velejéig korruptként, kormányát pedig elnyomóként mutatják be. Megjelenik három dél-koreai, akit azért tartóztatnak le a rendőrök, mert fanyalogtak az amerikai húskonzervre, beleköptek egy vödörbe, miközben fel volt húzva az amerikai lobogó, és Amerika-ellenes kvízeket terjesztettek.

Mindez persze különösen „vicces” egy olyan társadalomban, ahol azért végeztek ki légvédelmi fegyverrel politikust, mert elaludt a Kim Dzsong Un által tartott értekezleten, és azt is megtiltották a lakosságnak, hogy a kormányzati lózungokat (mint például, hogy minden Amerika hibája) szarkasztikusan idézzék. (NK News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik