Nagyvilág

Kínos e-mailek szivárogtak ki: “Bill Clinton még mindig fruskákat farkal otthon”

Az egykori amerikai külügyminiszter kikelt a „nemzeti szégyenként” jellemzett, rasszistákkal kokettáló Trump ellen, de a „kapzsi” Clintont és „fruskákkal” kavaró férjét sem kímélte.

Colin Powell eddig a higgadt veterán diplomata szerepét hozta a nyilvánosság előtt az idei elnökválasztás alatt. A nyugalmazott négycsillagos tábornok, a vezérkari főnökök tanácsának egykori elnöke, és George W. Bush volt külügyminisztere és igyekezett felülemelkedni a napi politikai csatározásokon, és nem osztotta meg, mit gondol a demokrata és a republikánus elnökjelöltről.

De ez nem jelenti azt, hogy ne lett volna meg a véleménye Hillary Clintonról és Donald Trumpról. És azokba most bepillantást nyerhetett a sajtó, miután a kiszivárogtak Powell e-mailjei, amikből mindenki megismerhette, mit is gondol valójában a két jelöltről a republikánus Powell, aki a két előző elnökválasztás alatt nyíltan kiállt Barack Obama megválasztása mellett.

Sokan arra számítottak, hogy Powell idén Clinton mellé fogja letenni a voksát, de a DCLeaks.com által közzétett levelekből kiderül, hogy messze nem olyan lelkes támogatója Clintonnak. Egy 2014-es levélben kijelentette, hogy nem nagyon szeretné, hogy Clintonra kelljen szavaznia, annak ellenére, hogy egy „barát, akit tisztelek”. Majd utána „féktelen ambícióval” rendelkező, „kapzsi” személyként jellemezte Clintont, akinek

„férje még mindig fruskákat farkal otthon”.

Az utóbbival egy New York Post cikkre utalva, ami szerint Bill Clinton még mindig félrelép.

Former US Secretary of State Colin Powell speaks alongside US Secretary of State Hillary Clinton during the unveiling of Powell's official State Department portrait in the Benjamin Franklin Room at the State Department in Washington, DC, on December 7, 2009. Powell served as Secretary of State from 2001-2005 under former US President George W. Bush. AFP PHOTO / Saul LOEB / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Colin Powell és Hillary Clinton 2009 december 7-én, az amerikai külügyminisztériumban. Fotó:Europress

De a levelek egyértelművé teszik azt is, hogy biztosan nem fog Trump mellé kiállni. A republikánus elnökjelöltről azt írta, hogy „hiányzik belőle a szégyenérzet”, egy „nemzeti szégyen és nemzetközi pária”, egy „katasztrófa”, aki ha „valahogyan nyerne”, már első elnöki hete után azon lamentálna, hogy „mi a fenébe kevertem magam”.

Valamint erősen kritizálta Trumpot amiatt, hogy élére állt a „birther mozgalomnak”, aminek hívei meg vannak győződve arról, hogy Barack Obama valójában nem az Egyesült Államokban született, és így nem lehetne amerikai elnök. Powell egy e-mailben kijelentette, hogy szerinte a mozgalom egyértelműen „rasszista”, majd hozzátette: Trump „idiótának hiszi” a fekete szavazókat, ha azt gondolja, elfelejtették, mint tett Obamával, és rá fognak szavazni.

Powell azonban nemcsak a két elnökjelöltet, hanem korábbi kollégáit sem kímélte a levelekben. Az utóbbi évtizedek legnagyobb amerikai külpolitikai baklövésének számító iraki háborút levezénylő  Donald Rumsfeld védelmi minisztert egyszerűen „idiótaként” jellemezte, a háború tervezőjének számító Paul Wolfowitzot pedig „rohadt hazudozónak” nevezte. Szintén az „idióta” jelzőt kapta meg Dick Cheney, George Bush nagyhatalmú alelnöke.

A kiszivárgott levelekben sokszor felmerült Hillary Clinton e-mailbotránya. Powell láthatóan idegesítette, hogy a demokrata elnökjelölt és kampánya azzal próbálta védeni Clinton döntését, hogy még külügyminiszterként egy magánszerveren keresztül intézte hivatalos levelezését, hogy Powell is ezt csinálta miniszteri ideje alatt. A két eset azonban jelentősen különbözött: bár Powell is használt privát e-mailt, nem volt magánszervere, és Clintonnal ellentétben volt minisztériumi e-mailcíme is, amin a bizalmas információkkal foglalkozó levelezését intézte.

A kiszivárgott e-mailekből kiderült, hogy Powell nagyon frusztrálta, hogy – ahogy ő fogalmazott – „Clinton talpnyalói” megpróbálják belerángatni őt is a botrányba. Egy másik e-mailben pedig „Clinton maffiájaként” jellemezte a demokrata elnökjelölt embereit. A levelekből kiderült az is, hogy Powell leginkább Clintont tette felelőssé azért, hogy az e-mailszerver ügyéből végül nagy botrányt lett. A nyugalmazott tábornok szerint Clinton „két évvel ezelőtt lezárhatta volna az ügyet, ha őszintén elmondta volna, hogy mit tett”, és az egész ügy miatt Clinton „jellemtelennek tűnik, nem véletlenül”.

Egy 2015-ös e-mailben pedig kijelentette: Clinton „arrongáns önhittségével mindent elcseszik, amihez csak hozzáér”.

(A cikk megírásához a The Intercept, a Washingon Post, a BuzzFeed, a Politico, a Daily Caller valamint The New York Times beszámolóit használtuk fel)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik