Nagyvilág

Független vizsgálatot követelnek a Fülöp-szigeteki elnökhöz köthető gyilkosságok ügyében

Duterte polgármesterként önkényes gyilkosságokat rendelhetett el.

Független vizsgálatot követel a Human Rights Watch a Fülöp-szigeteki elnök polgármestersége idején működő állítólagos halálosztag ügyében.

A nemzetközi jogvédő szervezet azután szólalt fel, hogy a Fülöp-szigeteki szenátus csütörtöki meghallgatásán egy korábbi halálosztag tagja vallott mintegy ezer davaói gyikoságról, amelyet a bűnözés elleni küzdelem jegyében követtek el Rodrigo Duterte utasításai alapján. A vallomás szerint az elnök kezéhez közvetlenül is tapad vér, saját kezűleg ölte meg az igazságügyi minisztérium egyik tisztségviselőjét.

Edgar Matobato azt mondta a bizottság előtt, hogy 1988 és 2003 között nagyjából 50 emberrel végzett Duterte közvetlen utasítására. A feladatuk a bűnözők, nemi erőszaktevők, kábítószer-kereskedők és tolvajok megölése volt.

A Human Rights Watch ázsiai igazgatója úgy vélte, Dutertétől nem várható el, hogy maga vizsgálódjon, ezért fontos, hogy az ENSZ álljon az erőfeszítések élére, különben soha nem fog kiderülni, hogy az elnöknek közvetlen felelőssége van-e az önkényes gyilkosságokban.

Amióta Rodrigo Duterte június 30-án hivatalba lépett, több mint kétezer embert gyilkoltak meg a kormány által meghirdetett drogellenes háború keretében. A rendőrség a gyanúsítottakat okolja, mondván, nem engedelmeskedtek a hatóságoknak. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik