Nagyvilág

Fogolycsere készül Kelet-Ukrajnában

Egy ukrán ezredes négy donyecki szakadár katonát ér a megállapodás szerint.

Fogolycserére készül szombaton Ukrajnával az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság, “egy fogolyért négyet cserébe” alapon – jelentette be pénteken Darija Morozova, a kelet-ukrajnai szakadárok emberi jogi megbízottja.

Hosszadalmas tárgyalások eredményeképpen sikerült megállapodni arról, hogy az SZBU (Ukrán Biztonsági Szolgálat) egyik ezredesét négy donyecki állampolgárral váltsák ki. A fogolycserére szombaton kerül sor.

2015. február 12-én a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésére életre hívott, Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló összekötő csoport intézkedéscsomagot fogadott el a minszki egyezmény végrehajtásáról. Ennek részeként a felek megállapodtak, hogy foglyaikat “mindenkit mindenkire” alapon fogják kicserélni. A dokumentum arra is kötelezi Kijevet, hogy hirdessen amnesztiát és biztosítson kegyelmet a kelet-ukrajnai konfliktus minden résztvevője számára.

A donyecki emberi jogi megbízott szerint az ukrán börtönökben 966 szakadárt tartanak fogva. Irina Herascsenko ukrán parlamenti alelnök, a minszki összekötő csoport humanitárius kérdésekkel foglalkozó tagja elmondta: a Donyec-medencei szakadárok 107 embert tartanak fogva.

Az összekötő csoport már szeptember 1-től fegyvernyugvást léptetett életbe, tekintettel az iskolakezdésre. A harcok azonban néhány nap elteltével újra fellángoltak, a hónap folyamán négy ukrán katona és legalább három szakadár vesztette életét. Kijev és a Moszkva által támogatott szakadárok egymást vádolták a tűzszünet megsértésével és nehézfegyverek bevetésével, miközben mindkét fél cáfolta, hogy tüzet nyitott volna. A szakadárok ezek után kedden bejelentést tettek, miszerint “egyoldalúan, a jó szándék jeleként” tűzszünetet hirdetnek. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik