Nagyvilág

Eu-csúcs: Fico azt mondta, nincs rükverc

Szépen átalakult egy év alatt az unió menekültpolitikája. Most már minden fél egyetért abban, hogy a külső határokat kell megvédeni, az uniós projektet pedig előre kell lökdösni.

Sikeres volt a pozsonyi csúcstalálkozó, sikerült megegyezni abban, hogy abszolút mértékben összpontosítani kell a külső határok védelmére – jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök az európai uniós (EU) tagországok állam- és kormányfőinek nem hivatalos pozsonyi találkozóját lezáró sajtótájékoztatón pénteken. Erről a soros EU-elnök Szlovákia kormányfője a Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével és Jean-Claude Junckerral, az Európai Bizottság elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón beszélt.

Fico elmondta, nagyon őszinte véleménycserét folytattak az unió helyzetéről, és mindannyian egyetértettek abban, hogy az EU projektjének megvalósítása során “nem lehet hátramenetbe kapcsolni”, és abban is, hogy csak az unió az, ami biztosíthatja az európai lakosság számára a prosperitást és a biztonságot. A szlovák kormányfő szerint a pozsonyi csúcs – amin mint mondta, “rossz dolgokkal is szembe kellett nézni” – egyik hozadéka az volt, hogy rámutatott a 27 uniós tagország azon akaratára, hogy folytatni kívánják az uniós projektet.

Kimondtuk, hogy ennél jobb nincs.

A sajtótájékoztatón Tusk a pénteki uniós csúcs egyik fő kérdéséről – a hol van és merre halad az unió – azt mondta, ki kell küszöbölni az unióban eddig elkövetett hibákat, és az európai 27 állam jövőjére kell tekinteni.

Ha előre akarjuk mozdítani Európát, nem lehet úgy folytatni, ahogy eddig.

Szerinte az Unió “előremozdítására” megegyezés született az ún. pozsonyi útitervről, ami azokat a célokat tartalmazza, amiket az EU a következő hónapokban el akar érni. Be kell biztosítani a schengeni és külső határok teljes védelmét, folytatni kell az együttműködést Törökországgal és a Nyugat-Balkán országaival, illetve

minden segítséget meg kell adni a tagországoknak belső biztonságuk megőrzéséhez.

Tusk a tagországok biztonságáról azt mondta, a külső határok védelmének fontossága egyértelmű, nem szabad hagyni, hogy megismétlődjön a 2015-ben a migráció miatt elszabadult káosz. “Az emberek biztosak akarnak lenni abban, hogy képesek vagyunk megújítani a határok védelmét” – mondta az ET elnöke. Megjegyezte, a találkozón az is nyilvánvalóvá vált, hogy minden uniós tagország támogatni fogja Bulgáriát határai védelmében.

Jean-Claude Juncker a bolgár-török határ védelmének szükségességéről elmondta, az unió erre a célra 108 millió eurós összeget különített el, amit jövőre újabb 116 millióval egészítenek ki. “Nem hagyjuk magára Bulgáriát” – jegyezte meg Juncker. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik