Nagyvilág

Az új jelszó ez lehet migránsügyben: rugalmas szolidaritás

A lengyel külügyminiszter javasolta a pozsonyi EU-csúcson azt, hogy a tagállamok gazdasági fejlettségét és munkaerőigényét vegyék alapul akkor, amikor elosztják a menekülteket.

A visegrádi csoport (V4) “rugalmas szolidaritást” javasol Pozsonyban a migrációs válság kezelésére, eszerint a menekültbefogadási képesség megítélésében az uniós tagállamok gazdasági fejlettségét is figyelembe vennék – közölte pénteken Varsóban a lengyel külügyminiszter.

Witold Waszczykowski a V4-ek közös álláspontját ismertette, amit a lengyel soros elnökség nevében Beata Szydlo kormányfő mutat be az Európai Unió Pozsonyban zajló informális találkozóján. Waszczykowski szerint az uniós tagállamok között vannak olyanok, amik munkaerőhiánnyal küzdenek, így

“a menekülteket, sőt bevándorlókat akár jelentős számban” is befogadhatják.

A gazdaságilag kevésbé fejlett országok “más módon járulhatnak hozzá a migrációs válság kezeléséhez” – folytatta a külügyminiszter. Példaként a humanitárius programok és a menekülttáborok, valamint “a konfliktusokhoz közeli országokban tartózkodó” menekültek támogatását említve.

Kell Schengen, kell a közös piac

A V4 Pozsonyban bemutatandó álláspontját pénteken a PAP hírügynökség is közölte. A beszámoló szerint a dokumentum három kérdésre összpontosít: a biztonságra, a “rugalmas szolidaritás” elvén alapuló megegyezésre, ami a migrációs válság kezelését célozná, valamint a közös uniós piac témakörére. A V4 szerint az EU jövőjéről szóló vitában ezeket a kérdéseket kell prioritásként kezelni.

A “rugalmas szolidaritás” elve azt a lehetőséget adná a tagállamoknak, hogy a migrációs politikában “szabadon döntsenek részvételük formájáról”. Emellett szükség van a harmadik országokkal, köztük Törökországgal való együttműködésre is.

Az illegális bevándorlás a V4-ek szerint “hatékony határvédelemmel” kezelendő.

A négy visegrádi ország emellett “a schengeni övezethez való visszatérést célzó ütemterv teljes végrehajtását” sürgeti, és hangsúlyozza a biztonsági együttműködés fontosságát. Az Európai Határőrizeti Ügynökség (Frontex) “műveleti képességének minél gyorsabb elérését” nevezik szükségesnek. A V4 szerint az EU keretében

“valódi védelmi együttműködést” kell erősíteni, anélkül, hogy ez “a NATO-n belüli együttműködést helyettesítené”.

Az állásfoglalás az európai integráció egyik fő értékének nevezi a közös uniós piacot és a szabad munkaerő-áramlást. A visegrádiak úgy látják, Európa csak akkor lehet erős, ha a döntéshozatali folyamatban “erős lesz a tagállamok és ezek polgárainak hangja”. Az uniós alapszerződésekkel összhangban egyensúlyt kell megőrizni az uniós intézmények között. Kiemelik az Európai Tanács szerepét, és sürgetik a nemzeti parlamentek szerepének megerősítését.

A négy ország szerint az EU-n belüli tárgyalások “nyitottak kell, hogy legyenek az összes tagállamra”, a kisebb csoportokban történő integráció “csak a közösség gyengítését eredményezheti” – ismerteti a V4 közös állásfoglalását a PAP az MTI szerint.

Orbán belépője

Hát nevezhetjük tárgyalásnak is

-reagált a pozsonyi csúcsra érkező magyar kormányfő arra az újságírói kérdésre, hogy Martin Schulzcal, az Európai Parlament elnökével is tárgyalt. Orbán Viktor arra kérte a szocialista Schulzot, hogy tartsa tiszteletben a magyaroknak és “ne alkalmazzon jogalkotási trükköket”, hogy kijátsszák a nemzetek óhajait, mint a kvótánál. A videón hallható, hogy a miniszterelnök valami szokatlant is mond.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik