Nagyvilág

Pánik a demokratáknál: Trump egyre jobban jön fel Clintonra

Egymás után jelennek meg a Trump előretörését mutató felmérések. Nem csak a demokraták, a Trump-ellenes konzervatívok is kezdenek izgulni.

Alig pár hete még úgy tűnt, Hillary Clinton szinte már a zsebében tudhatja a Fehér Ház kulcsát, és a demokrata elnökjelölt magabiztosan győzni fog a novemberi elnökválasztáson republikánus riválisa, Donald Trump felett. A közvélemény-kutatások eredményei szerint behozhatatlannak tűnő előnnyel vezetett, miközben Trump hibát hibára halmozva tette tönkre saját esélyeit.

A demokraták már kezdték hűteni a győzelmi pezsgőket, annak ellenére, hogy a Clinton kampánystábja nem győzte figyelmeztetni őket, hogy a verseny szerintük sokkal szorosabb, mint azt a sajtóban megjelent közvélemény-kutatások eredményei mutatják. Az elmúlt napok azt bizonyítják, az óvatos kampányembereknek volt igazuk, ugyanis egymás után jelentek meg a Trump előretörését jelző felmérések.

A Quinnipiac egyetem szerdán nyilvánosságra hozott országos közvélemény-kutatásának eredményei szerint Clinton már csak öt százalékponttal, 48-43 arányban vezet Trumppal szemben, míg augusztusban még 10 pont volt közöttük a különbség. Clinton előnye mindössze két pontra csökken, amikor belevették a választási lehetőségek közé Gary Johnson libertariánus elnökjelöltet, valamint Jill Steint, a zöldek elnökjelöltjét.

Sokat elmond a demokrata és a republikánus elnökjelöltről, hogy a rájuk szavazó emberek többsége közölte: azért szavaz rá, mert nem akarja, hogy a másik győzzön. A Clintonra szavazó emberek 54 százaléka azért adná rá a voksát, mert ellenzi Trumpot, míg a Trumpra szavazó emberek 66 százaléka azért döntött mellette, mert nem szeretné Clintont látni a Fehér Házban – derült ki a Quinnipiac felméréséből.

Hasonlóan szorossá váló versenyt mutatott az Economist/YouGov szerdán közzétett felmérése, ahol szintén két százalékpont volt Clinton előnye a négyfős versenyben (42-40). Aznap tették közzé a Reuters/Ipsos legfrissebb felmérését is, amiben pedig teljes holtverseny van Clinton és Trump között: mindketten 39 százalékon állnak.

CANTON, OH - SEPTEMBER 14: Supporters cheer for Republican Presidential candidate Donald Trump during a campaign rally at the Canton Memorial Civic Center on September 14, 2016 in Canton, Ohio. Recent polls show Trump with a slight lead over Democratic candidate Hillary Clinton in Ohio, a key battleground state in the 2016 election. (Photo by Jeff Swensen/Getty Images)
Donald Trump támogatói a republikánus elnökjelölt egyik ohiói kampányrendezvényén, szeptember 14-én. Fotó:Europress

De nem jobb a helyzete Clintonnak az országos felméréseknél jelentősebb, az elnökválasztás szempontjából kulcsfontosságúnak számító ingaállamokban, amelyek szavazói gyakorlatilag eldöntik, hogy ki legyen az Egyesült Államok elnöke.

A legfontosabb ilyen államnak számító Ohióban Trump 46-41 arányban vezet Clinton előtt a CNN/ORC közvélemény-kutatásának szerdán közzétett eredményei szerint (Johnson 8 százalékon, Stein 2 százalékon áll) Szintén öt pontos előnye van Trumpnak Ohióban a Bloomberg Politics felmérése szerint: a szerdán nyilvánosságra hozott eredmények szerint Trump a szavazatok 44 százalékára, míg Clinton 39 százalékára számíthat (Johnson 10 százalékon, Stein pedig 2 százalékon áll). Augusztusban még Clinton vezetett az államban.

Hasonló a helyzet Floridában, ahol augusztusban még Clinton állt az élen. A CNN/ORC felmérése szerint Trump mostanra már beelőzte a demokrata elnökjelöltet, és 47-44 arányban vezet. Közben Nevadába is Trump került az élre. A Monmouth egyetem szerdán közzétett közvélemény-kutatási eredményei szerint a republikánus elnökjelölt 44-42 arányban vezet Clinton előtt, míg Johnson a szavazatok 8 százalékára számíthat (3 százalék egyiküket sem választaná). Júliusban Clinton még 45-41 arányban vezetett Trump előtt.

A verseny szorossá válását mutatja PPP kedden nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatása Virginia államban, ahol Clinton előnye hat pontra olvadt (45-39), miközben augusztusban még több mint tíz ponttal vezetett.

Szintén Trump örülhet a Maine-ben készített Colby College-Boston Globe felmérés eredményeinek: a kedden közzétett eredmények szerint Clinton már csak 42-39 arányban vezet Trump előtt, szemben a korábbi, majdnem 10 pontos előnyével. Ez az eredmény különösen figyelemreméltó annak tekintetében, hogy Barack Obama 2012-ben 15 százalékkal verte meg Maine-ben republikánus kihívóját, Mitt Romney-t.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik