Nagyvilág

Vérfolyókká váltak a dakkai utcák

Nagy ünnep van muszliméknál, ami ilyenkor sok-sok kecske, birka és tehén áldozati leöldösését jelenti. A bangladesi fővárosban sok eső esett, a vérrel keveredve apokaliptikus látvány lett úrrá a városon.

Valószínűleg járványügyileg nem túl szerencsés a bangladesi főváros, Dakka vízelvezetése. Az ázsiai ország csatornahálózata ugyanis nem tudta elvezetni a mostani heves esőzések vizét, ami miatt víz alá kerültek a nagyváros utcái.

Ez még önmagában nem lett volna gond, de rengeteg vér is volt a vízben.

Most zajlik az Eid el-Adha iszlám ünnep, ami állatáldozatokkal is jár. A Guardian emlékeztet rá, hogy ilyenkor birkák, kecskék és tehenek ezreit mészárolják le, olykor a nyílt utcán. Pedig a hatóságok mindent megtettek: több száz olyan áldozati helyet állítottak fel, ahol megoldották a vérelvezetést és az állati tetemek elszállítását.

Sokan viszont nem mentek el ezekre az áldozati pontokra, hanem a garázsban vagy az utcán áldoztak Allahnak. A sok esővel együtt aztán vérfolyókká váltak a metropolisz utcái. Atis Szaha, egy dakkai művész így írta le a látványt:

Úgy éreztem, mintha egy posztapokaliptikus környéken mennék keresztül. Hogy őszinte legyek, megijedtem. Ez egy olyan tömeges erőszak képe volt, amit sohasem szabadott volna megtapasztalni.

Ugyan a víz szerdára visszavonult, sok utca burkolata még mindig piroslott másnap reggel is az áldozati vértől. Az Eid alkalmával azt ünneplik a muzulmánok, hogy Ábrahám próféta hajlandó lett volna feláldozni a fiát az Úr kérésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik