Nagyvilág

Svájci párt húzgálja Juncker bajszát

Az egyik svájci párt nem nagyon akar engedményeket tenni az EU-ban azok után, hogy egy két évvel ezelőtti népszavazás megtorpedózta az EU-ból való bevándorlást. Megy a kötélhúzás, a jövő héten érkezik Jean-Claude Juncker.

A konzervatív svájci Keresztény Néppárt (CVP) meggondolta magát, és megvonta támogatását attól a javaslattól, ami kompromisszummal rendezné a bevándorlás szabályozása miatt kirobbant konfliktust Svájc és az Európai Unió között – jelentette a helyi sajtó szerdán.

A svájci kormányt egy 2014-es népszavazás eredménye kötelezi arra, hogy korlátozza az EU-ból érkező bevándorlást. Emiatt viszont az alpesi ország elveszítheti hozzáférését az EU egységes piacához, mert az EU egyben felmondhat minden kétoldalú megállapodást, ha Svájc megsérti bármelyiket. A kompromisszumos törvényjavaslat nem közvetlenül korlátozná a bevándorlást az EU-ból, hanem a helyiek alkalmazását részesíti előnyben a bevándorlókkal szemben.

A Keresztény Néppárt (CVP) eredetileg támogatta a kompromisszumos csomagot, de végül éppen Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének jövő hétfői látogatása előtt gondolták meg magukat. Juncker pontosan a bevándorlási ügyben kialakult patthelyzet miatt érkezik Svájcba. A párt parlamenti frakciójának vezetője azt mondta:

Közelebb kell hoznunk ezt a javaslatot a nép akaratához.

A 200 fős berni törvényhozás várhatóan egy hét múlva szavaz a megoldásról, ahol a CVP 27 képviselővel rendelkezik. Egyelőre úgy tűnik, hogy a Keresztény Néppárt pálfordulása nem lesz elég ahhoz, hogy megtorpedózza a javaslatot, amit a 65 alsóházi képviselővel rendelkező Svájci Néppárt (SVP) sem támogat. A törvényhozóknak jövő februárig van idejük arra, hogy végrehajtsák a 2014-es népszavazáson hozott döntést.

A Svájc és az Európai Unió közötti kötélhúzás minden rezzenését élénk figyelemmel kíséri Nagy-Britannia, ami számára az unióból való kilépésről döntő népszavazás után precendesértékű lehet bármiféle kompromisszumos egyezmény. Brüsszel ezért is vonakodik engedni Bernnek. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik