Nagyvilág

Stabil, de súlyos Simon Peresz állapota

A 93 éves egykori elnök stroke-ot szenvedett, intenzív ápolásra szorul, mesterséges kómában tartják. Amikor egy kis időre felébredt, úgy tűnt, képben van, reagált.

Kedden egy stroke-ot követően intenzív osztályra került a korábbi izraeli államfő és Nobel-békedíjas Simon Peresz, akinek az állapota az Al Jazeera szerint stabil, de súlyos. A 93 éves politikust mesterséges kómában tartják, hogy kiheverje a szervezete az agyvérzést.

A tel-avivi Sheba Orvosi Központ igazgatója, Jicák Kreissz közölte, az éjszakát nagyobb incidens nélkül átvészelte Peresz. Őt hamarosan átszállítják az idegsebészeti intenzív osztályra. Személyi orvosa, Rafi Valden szerint “elég jók” a volt elnök esélyei a túlélésre, a szervezete reagált a kezelésekre.

Amikor először magához tért a leszedált állapotából, tudott válaszolni az orvosoknak.

Nem beszélt ugyan, de megszorította Valden kezét, figyelt és értette, mi történik – mondta az AFP-nek a férfi. Semi Peresz, az elnök legfiatalabb fia is reménykedik és közölte, értik az aggodalmat, és folyamatosan tájékoztatják majd a közvéleményt.

Optimista vagyok. Nagy hívője vagyok édesapámnak. Ő egy egyedülálló személyiség.

Fia szavai passzolnak Peresz habitusához, aki egy az izraeli politikával. Szinte az állam megalakulása óta részt vesz benne, tucatnyi kabinetnek volt tagja, kétszer pedig munkáspárti színekben miniszterelnök is volt. 2007-től 2014-ig államfőként működött. 1993-ban Jicák Rabinnal és Jasszer Arafattal Nobel-békedíjat kapott egy átmeneti békeegyezményért a palesztinok és izraeliek között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik