Nagyvilág

Románia megálmodta Európa Yellowstone-ját

A tervek szerint 2020-ra kipattinthatják annyira a Fogarasi-havasokat, hogy nemzeti parkot hozzanak ott létre. Itt található Ceausescu lázálma, a fogarasi országút is.

Memorandumot fogadott el a bukaresti kormány szerdán az ország legmagasabb hegységének, a Fogarasi-havasoknak nemzeti parkká nyilvánításáról.

A jogszabály egy tárcaközi bizottságot hoz létre a környezetvédelmi, erdő- és vízgazdálkodási minisztérium irányítása alatt, amely a 2016-2020-as időszakban összefogja az új nemzeti park létrehozásához szükséges elemző, tervező, és engedélyező munkát. A tevékenységbe önkéntességi alapon bevonják az érdekelt környezetvédelmi civil szervezeteket, a leendő park területén tevékenykedő állami és helyi hatóságokat.

A kormány szerint a Fogarasi-havasok nemzeti park a romániai biodiverzitás leggazdagabb tartaléka lesz 27 féle élőhellyel, ami – a területén élő védett növények és állatok aránya tekintetében –

“Európa Yellowstone-ja” lehet.

Romániának 13 nemzeti parkja van, 317,5 ezer hektárnyi területen, ami az ország területének másfél százalékát teszi ki, míg Európában az ilyen környezetvédelmi területek a földrész 2,8 százalékát teszi ki.

A Déli-Kárpátok vonulatához tartozó Fogarasi-havasokban található Románia legmagasabb csúcsa, a 2544 méteres Moldoveanu. A hegységen keresztül Nicolae Ceausescu kommunista diktátor parancsára az 1970-es évek elején mindössze négy év alatt utat épített a katonaság, a hivatalos statisztika szerint az építkezés során negyven utász vesztette életét.

A 2000 méteres magasságba felkapaszkodó “Transzfogarasi” országút a magashegyi időjárási viszonyok miatt csak a nyári hónapokban július elejétől október végéig használható, de a roppant látványos aszfaltozott útnak és az erdélyi oldalon épült drótkötélpályának köszönhetően turisták ezrei keresik fel. A korábban csak bakancsos, hátizsákos hegymászók által látogatott alpesi táj pedig nyaranta túlzsúfolt panziók és vendéglők zsivajától hangos. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik