Nagyvilág

Nálunk elképzelhetetlen törvényt fogadtak el a csehek

Még nem biztos, hogy hatályba lép a törvénymódosítás, miszerint kormánytagoknak nem lehetnek médiumaik a jövőben, sőt közbeszerzéseken nem indulhatnak a cégeik. Egy ember ellen irányul a módosítás.

Nem lehetnek a jövőben médiatulajdonosok a cseh kormány tagjai – így döntött a jelenlegi öszeférhetetlenségi törvény módosításáról szerdán a cseh parlament alsóháza. A módosítást még a felsőháznak is jóvá kell hagynia, és az államfőnek is alá kell írnia.

Míg a szenátusban várhatóan nem lesznek problémák, Miloš Zeman köztársasági elnök jelezte: nem fogja aláírni a módosítást, mert az egyértelműen a mai pénzügyminiszter, az ANO mozgalom elnöke, Andrej Babiš ellen irányul.

Lapok, tévék, rádiók a politikusnál

A multimilliárdos kormányfőhelyettes Babiš tulajdonában van két nagy országos napilap, a liberális Mladá Fronta Dnes és a konzervatív Lidové Noviny, valamint más sajtótermékek, kereskedelmi televíziók és rádióállomások. A kormánykoalíció két másik pártja, a szociáldemokraták és a kereszténydemokraták, valamint az ellenzék ezért állandóan támadják Babišt, és azt állítják, hogy a tulajdonában lévő médiát politikai hatalmának megerősítése érdekében használja fel.

Babiš a vádakat tagadja, és nem hajlandó lemondani érdekeltségéről. Az elfogadott jogi normának nincs visszamenőleges hatálya, és a jelenlegi törvénymódosítás csak akkor érintené Babišt, ha tagja lenne a jövő választások után felálló kormánynak is. Ennek nagy a valószínűsége, mert a mozgalma már hónapok óta a legnépszerűbb párt Csehországban.

A most elfogadott javaslatok fontos lépést jelentenek a demokrácia védelmében, illetve annak érdekében, hogy ne erősödhessen az oligarchák hatalma Csehországban

– nyilatkozott a szavazás után Miroslav Kalousek, az ellenzéki TOP 09 párt elnöke, volt pénzügyminiszter. A cseh kormány tagjainak a jövőben is lehetnek cégeik, illetve vállalati részesedéseik, de ezek nem lesznek jogosultak semmiféle állami beruházási támogatásokra, és nem vehetnek részt a közbeszerzéseken. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik