Külföld

Leválhat Izraelről a palesztin áramszolgáltatás

24.hu
24.hu

2016. 09. 14. 11:05

Az önállósítás mellett adósságrendezésről is megállapodtak.

Izrael megállapodásra jutott a Palesztin Hatósággal a több mint egy évtized alatt felhalmozott áramszolgáltatási díjtartozásról és az önálló palesztin áramszolgáltatás kiépítéséről. Az utóbbi időben már az áramszolgáltatás szüneteltetésével próbálta elérni az izraeli áramszolgáltató, hogy a palesztinok rendezzék 150 milliárd forintnyi adósságukat.

A megszületett megállapodás értelmében elengedték a kamatokat és büntetéseket, valamint a tartozás mintegy negyedét. A lecsökkentett összegből nagyjából negyvenmilliárd forintnyit egy összegben, a maradékot 48 részletben törlesztik a palesztinok. A Palesztin Hatóság amerikai támogatói 7,5 milliárd forinttal támogatják az adósságrendezést.

Megegyeztek arról is, hogy hosszú távon próbálják rendezni a kérdést a palesztin áramügyek önállósításával. Az áramszolgáltatás átadását egy palesztin és izraeli szakértőkből álló közös bizottság intézi majd.

Az adósság rendezéséig Izrael nem volt hajlandó növelni a Palesztin Hatóság területére szállított áram mennyiségét, ami a palesztin gazdaság növekedését is akadályozta. A megállapodás értelmében olyan szervet állítanak fel, amely a palesztinok számára megveszi Izraeltől az áramot, ellenértékét pedig behajtják a fogyasztóktól. Az elektromos hálózatot, vezetékeket is leválasztják Izraeltől, és a Palesztin Hatóság saját erőművet is építhet majd.

Izrael felszabadítja a palesztinok évek óta befagyasztott 85 milliárd forintnyi járandóságát is, ami az Izraelben dolgozó palesztin munkások járulékaiból gyűlt össze. Ezt az utóbbi tíz évben nem utalták át a Palesztin Hatóságnak. Most azzal a feltétellel kapják meg a pénzt, hogy azt a palesztin dolgozók szociális és egészségügyi ellátására fordítják. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Wikileaks founder Julian Assange raises his fist prior to addressing the media on the balcony of the Embassy of Ecuador in London on May 19, 2017.
Ecuador urged Britain today to "grant safe passage" out of the country to WikiLeaks founder Julian Assange after Sweden dropped a warrant that drove him to take refuge in Ecuador's London embassy. / AFP PHOTO / Justin TALLIS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.