Nagyvilág

A francia kislány, akinek a bűne a keresztneve

Egy újságíró, aki Le Penéktől is jobbra áll, szépen levezette, mennyire nem francia neveket adnak sokan a gyerekeiknek. Rámordult egy észak-afrikai származású exminiszterre is, akinek bűne, hogy az anyja után nevezte el a lányát.

Heves névvita tört ki Franciaországban azután, hogy egy Eric Zemmour nevű újságíró nekirontott Rachida Dati volt miniszternek azzal, hogy a lánya neve nem elég francia, nincs rajta a francia keresztény nevek hivatalos listáján – írja a BBC.

A hétéves lányka bűne, hogy Zohra a keresztneve.

A korábbi igazságügyi miniszter keményen reagált, szerinte “patológiai” az újságíró hozzáállása. Az ügy előzménye, hogy 200 éve egy bizonyos Bonaparte Napoleon előírta törvényileg, hogy milyen neveket lehet adni a gyerekeknek. A törvényt 1993-ban eltörölték.

Zemmour a francia LCI csatornán jelentette ki hétfőn, hogy vissza kéne hozni a jogszabályt. A francia Nemzeti Frontot (a Le Pen család saját vállalkozását) nem elég radikálisnak tartó Zemmour

még az egykori fociisten Zinedine Zidane nevét is cikizte, mondván a viselője kevésbé francia emiatt.

Zemmour a műsorban azt is közölte, hogy az észak-afrikai származású Datinak is a szemébe mondta, hogy nem francia a lánya neve. Nichola Sarkozy egykori minisztere nem hagyta magát, a BFMTV adásában azt kérdezte:

Botrányosnak tartja azt, hogy az anyja nevét adja a gyerekének? Imádtam az édesanyám. Van egy kislányom és az anyám után neveztem el. AHogy francia emberek milliói teszik nap mint nap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik