Nagyvilág

Venezuela elnöke szerint mókás, hogy nem jutnak az emberek ételhez

Szerinte a „Maduro-diéta” keménnyé tesz, még Viagrára sincs szükség.

Kedélyes viccelődéssel intézte el Venezuela elnöke, hogy az országban tömegek nem jutnak elég élelmiszerhez.

Nicolás Maduro vasárnap egy televízióban is sugárzott beszéde közben rámutatott a közönség egyik tagjára, és megkérdezte, miért olyan vékony. A férfi erre a karja mozgatásával reagált, azt mutatva, hogy azért, mert sokat jár futni. Egy nő viszont bekiabált: azért, mert „Maduro-diétán” van – ezt a kifejezést használják a venezuelaiak azokra, akik azért válnak sovánnyá, mert nem esznek rendesen.

Maduro fülét nem kerülte el a bekiabálás, amit viccelődéssel próbált elütni.

A Maduro-diéta keménnyé tesz, még Viagrára sincs szükséged

– mondta az elnök, amit a közönségben ülő szimpatizánsainak éljenzése követett.

Nem volt ilyen osztatlan a siker a dél-amerikai országban, ahol hosszú sorok kígyóznak a boltok előtt, hogy hozzájuthassanak az alapvető élelmiszerekhez. Egy felmérés szerint a venezuelaiak csaknem kétharmadának legalább napi egy étkezést ki kell hagynia, mert nincs elég étel. Volt, aki a Twitteren azt írta: Maduro nem vicces, hanem cinikus, és ez a megjegyzés is azt mutatja, hogy képtelen kezelni az ország gazdasági hanyatlását.

A venezuelai El Estimulo című újság Maduro szavaira reagálva fél tucat esetet sorolt fel a közelmúltból, amikor azért haltak meg gyermekek az országban, mert a szülei nem tudtak élelmiszert venni.

A venezuelai kormány a kapitalista vállalatokat hibáztatja az élelmiszerhiányért, amelyek szerintük meg akarják dönteni a szocialista kormányzatot. Gazdasági és üzleti szakértők szerint azonban az idézett elő katasztrofális helyzetet, hogy a kormányzat túlzottan beavatkozott a gazdaságba. Az állami árszabályozás miatt veszteségessé vált a termelés, és a befektetők is elmaradtak, miután cégeket államosítottak az országban, mert nem látták biztosítottnak a magántulajdon védelmét.

Egy kormánykritikus venezuelai blogger, Francisco Toro úgy fogalmazott: Maduro azt gondolja, mulatságos, hogy emberek éheznek a dilettantizmusa miatt. (Fusion)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik