Nagyvilág

Van kapocs a párizsi merénylők és a Németországban elfogott szírek közt

Gyaníthatóan ugyanaz a csempészbanda juttatta Szíriából Európába a párizsi merénylőket és a nemrég Németországban lekapcsolt alvósejt tagjait. Mindannyian az Iszlám Államnak dolgozhattak.

Kapcsolatot találtak a nyomozók a 2015 novemberében Párizsban elkövetett merényletsorozat és a Németországban terrorgyanú miatt kedden őrizetbe vett szíriai állampolgárok ügye között – jelentette be a német szövetségi belügyminiszter kedden Berlinben.

Thomas de Maiziere elmondta, hogy minden bizonnyal ugyanaz az embercsempész-hálózat juttatta Európába a Schleswig-Holstein tartományban őrizetbe vett három szírt, amely közreműködött a tavaly novemberi párizsi terrortámadások végrehajtásában.

Az is közös pont, hogy ugyanabban a műhelyben készülhettek a kedden elfogott férfiak útlevelei, mint a párizsi merénylőcsoport azon tagjainak papírjai, akik a menedékkérők között elvegyülve tértek vissza Szíriából Európába.

A Németországban őrizetbe vett csoport az Iszlám Állam alvósejtje lehetett, tagjai készenlétben álltak, de nem volt konkrét megbízásuk terrorcselekmény elkövetésére – mondta a miniszter. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik