Nagyvilág

Szijjártó rávetette magát a luxemburgi külügyminiszterre, aki kidobatna minket az EU-ból

Rendes nihilista; komolytalan figura; látszik, hogy csak néhány kilométerre lakik Brüsszeltől.

Indulatos közleményben válaszolt Szijjártó Péter magyar külügyminiszter arra, hogy Jean Asselborn, a luxemburgi külügy vezetője azt mondta egy lapinterjúban, hogy Magyarországot ideiglenesen vagy akár véglegesen ki kellene zárni az Európai Unióból, mert csaknem állatokként kezelik a menedékkérőket. A luxemburgi külügyminiszter a sajtószabadság kérdését és az igazságszolgáltatás függetlenségét is felrótta.

Szijjártó közleményét, amelyben a külügyminiszter Luxemburgot is durván minősíti, és a kormánykommunikáció új hívószava, a “nihilista” is előkerül, szó szerint idézzük.

Eddig is tudtuk, hogy Jean Asselborn komolytalan figura. Látszik, hogy csak néhány kilométerre lakik Brüsszeltől, kioktató, nagyképű, frusztrált. Magyarországot akarja kizárni az EU-ból, de magát már régen kizárta a komolyan vehető politikusok közül. Rendes nihilistaként, fáradtságot nem ismerve dolgozik az európai biztonság és kultúra lerombolásán. Ezzel szemben Magyarország történelme során mindig Európát védte, és most is ezt teszi. A magyar emberek október másodikán véleményt mondanak az illegális bevándorlásról, a brüsszeli kvótacsomagról és a Jean Asselborn típusú figurákról. Ugyanis ez a jogállam. A magyar embereknek joguk van elmondani a véleményüket, joguk van, és csak nekik van joguk eldönteni, hogy kikkel akarnak együtt élni, és kikkel nem. És ezt a jogot se a brüsszeli bürokraták, se a luxemburgi külügyminiszter nem veheti el.

Az ugyan kissé furcsa, hogy az “adóoptimalizálás” hazájából érkező Jean Asselborn és a szintén luxemburgi Jean-Claude Juncker beszél közös teherviselésről, de értjük, hogy ez mit jelent: mások hibáiért viselje a terheket Magyarország. A magyar kormány ezt visszautasítja. A magyar emberek október másodikán elmondják a véleményüket.

Jean Asselborn szavaira az osztrák külügyminiszter is reagált. Sebastian Kurz lényegében kiállt Magyarország mellett, mondván, a sajtón keresztüli üzengetés semmiképpen nem járul hozzá a közös munkához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik