Nagyvilág

Meleg képviselő blokkolná a melegházasságról szóló népszavazást

melegházasság, Dublin (Array)
melegházasság, Dublin (Array)
Nem lenne ügydöntő az ausztrál kormány népszavazása, de még így sem támogatja mindenki. Az ellenzők azt mondják, inkább döntsön a parlament ebben a kérdésben, az ellenzők addig se fröcsögnek.

Népszavazást akar rendezni az ausztrál kormány arról, vajon ellenzi-e a társadalom az egynemű párok házasságát. Azonban nem várt helyről kapott pofont a terv: egy meleg szenátor közölte, hogy nem támogatja a melegházasságos szavazás tervét – írja az AP nyomán a New York Times.

Február 11-én tartanák a referendumot, amin megkérdeznék, hogy Ön engedné-e a teljes házassági egyenjogúságot. Ez inkább lenne egy közvélemény-kutatás, szóval nem lenne a parlamentre nézve kötelező jellege.

A kormányzó Liberális Párt szenátora, Dean Smith azt mondta, azt nem támogatja, hogy népszavazás és a közvélemény döntsön egy ilyen kérdésről, hanem a parlament. Smith attól tart, hogy a 15 millió ausztrál dollárba kerülő voksolás csak arra lenne jó, hogy a homofób és bigott hangok előtrébe kerüljenek.

Erősebb, ha a parlament dönt

Az AP megjegyzi, hogy Ausztráliában általában nagy a frakciófegyelem, ritka az olyan különutasság, mint most Smith-é. Amúgy is buknák az ötletet a liberálisok, mivel a Szenátusban nincsenek többségben, ráadásul két kis párt (amik támogatják az egyenlőséget) a népszavazás ellen vannak. A fő ellenzéki erő, a Munkáspárt is azt hangoztatja, hogy a parlament döntsön a kérdésben.

Malcolm Turnbull miniszterelnök azonban közölte, megígérték az embereknek a referendumot a választási kampányban, szóval azt illene megtartani. Egy másik meleg kormánypárti képviselő, Tim Wilson azt mondta, a szavazás ötletére először elsírta magát, aztán belátta, jobb előbb megtartani, mert akkor az ellenzőknek nem lesz újabb több évük, hogy fröcsögjenek. Mindenesetre a felmérések szerint a legtöbb ausztrál támogatja a melegházasságot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik