Nagyvilág

Ma még nem láttál röhejesebb szobrot, ami diktátorról készült

Nem lehet eldönteni, a szobrász egy óriási troll-e, aki behúzta a csőbe a diktátort, vagy valóban ennyire avantgárd akart-e lenni. Mindenesetre a net Mugabén röhög.

Két varázslatos szobrot avattak fel a Zimbabwét az ország függetlensége óta vasmarokkal irányító diktátor, a 92 éves Robert Mugabe tiszteletére. A Washington Post cikke szerint azonban az egyik műalkotás sok műkedvelőnél kiverte a biztosítékot. Az ugyanis elég karakteresen ábrázolta a Hitler-bajszos államfőt. Így:

Elég nehéz kitalálni, mire gondolt az alkotó. Talán a reggeli tornát végző diktátort akarta ábrázolni, esetleg Mugabét orkánerejű szélben (aki megdönthetetlen, ugyebár) vagy épp egy rockkoncert egy rajongóját ábrázolja. Mugabe mindenesetre elégedett:

Ez csodálatos művészet, és a művészek természetesen tehetséges emberek – abszolút tehetséges emberek.

A közönség inkább röhejjel fogadta a művet, amit a #MugabeStatue hashtag alatt élt ki. A szobrászt, Benhurát a felsőoktatási miniszter védte meg, mondván a művészi szabadságát élte ki. Hozzátette, Benhura elismert szobrász, és valóban az, ezért tűnhet a részéről Mugabe cikizésének a szobor. Ő persze tagadja ezt, hisz eleve fél évet dolgozott rajta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik