Külföld

Gyermekprostítúció, rabszolgamunka – Pokoli körülmények egy olasz menekülttáborban

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 09. 13. 19:14

Angelino Alfano olasz belügyminiszter kedden vizsgálatot rendelt el a dél-olaszországi Foggia mellett működő menekülttáborban, miután az olasz sajtó beszámolót közölt a táborban uralkodó "pokoli" állapotokról.

A belügyminiszter azt követően rendelt el vizsgálatot, hogy Eugenio Scalfari, a La Repubblica olasz balközép napilap nyugalmazott főszerkesztője felhívást intézett Matteo Renzi olasz miniszterelnökhöz “hozzáértést és érzékenységet” szorgalmazva az Olaszországban menekültkérelmet benyújtó személyek iránti bánásmódban.

Eugenio Scalfari az ugyanahhoz a balközép kiadócsoporthoz tartozó L’espresso hetilapban megjelent beszámolóra hivatkozott. A Hét nap a pokolban című cikk a Foggiával szomszédos menekülttábort mutatta be: a magát menekültkérő migránsnak tettető újságíró, Fabrizio Gatti részletes képet nyújtott a tábor életéről ezt “állami gettónak” nevezve, ahol az embereket “állatokként kezelik”.

Legalább fél év a pokolban

A beszámoló szerint a menekülttáborban (Cara) a 636 férőhely ellenére több mint ezer ember szorong, többségükben afrikai férfiak és közöttük nők és kiskorúak is vannak. Az olasz fegyveres erők katonái és a rendőrség őrzi a tábort, ahova azonban a hatóságok be se teszik a lábukat. A tábort a nigériai bevándorlók uralják, akik

nőket és gyerekeket prostitúcióra és rabszolgamunkára kényszerítenek a tábor körüli dél-olasz birtokokon, ahova a tábort övező rácsos kerítést kilyukasztva jutnak ki.

A táborban nincsen elég fekvőhely, az emberek a földön alszanak, nincsen elég élelem, nincsen orvosi ellátás és bármilyen veszély, például tűz esetére vészkijárat se adott.

A Puglia tartományban levő menekülttábor, amelynek lakói legalább félévet töltenek itt menekültkérelmük elbírálására várva, a harmadik legnagyobb Olaszországban. A cikkíró értesülései szerint a több mint ezer menekültkérőért a tábort működtető két olasz szövetkezet naponta fejenként 22 eurót kap az olasz költségvetésből, milliós bevételre téve szert.

A cikk szerzője, Fabrizio Gatti nem először ír tényfeltáró beszámolót az olaszországi migrációs helyzetről. Korábban iraki migránsnak tettetve magát megjárta az észak-afrikai embercsempész szervezetek útvonalait, bejutott a Lampedusa szigetén működő bevándorló-táborba és szintén migránsnak álcázva magát a pugliai ültetvényeken kizsákmányolt munkások életkörülményeiről is beszámolt.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.