Nagyvilág

Angelina Jolie szír menekültek közt teremtette le a világot

Az ENSZ jószolgálati nagyköveteként járt Jordániában, ahol szólt a lezárt szír-jordán határon rekedt tízezrek védelmében is.

A Hollywoodban meglehetősen ismert Angelina Jolie színművésznő nemrég Jordániában járt, ahol szíreknek fenntartott menekülttábort is meglátogatott és fel is szólalt. Az 55 ezres Azrak táborban elmondta az AJ+ videója szerint, hogy tűrhetetlen állapotok uralkodnak a két állam határán.

 

Ugyanis Jordánia júniusban lezárta a szír határt, miután egy pokolgépes merényletben hét katonája meghalt. A menekültek azonban özönlenek a háborús Szíriából (ahol elvileg most fegyverszünet lépett életbe), már 75 ezren torlódtak fel a senkiföldjén. Vannak köztük gyerekek, terhes asszonyok és beteg emberek is.

Itt ráadásul semmilyen kiépítettség nincs, nem kapnak humanitárius segítséget, augusztus eleje óta pedig élelmiszer is alig jut nekik. Jolie mint az ENSZ jószolgálati nagykövete azt kéri az ENSZ BT-ben hamarosan összeülő országoktól, vitassák meg, mi az alapvető gyökere a szíriai konfliktusnak, és hogyan lehet véget vetni neki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik