Nagyvilág

Visszautasította a fejkendős muszlim vendéget, megbírságolták a norvég fodrászt

muszlim nő (Array)
muszlim nő (Array)
Tízezer koronás (nagyjából 330 ezer forintos) pénzbírságot szabott ki egy norvég fodrásznőre vallási alapú hátrányos megkülönböztetés vétsége miatt a helyi igazságszolgáltatás hétfőn, mert nem volt hajlandó fogadni szalonjában egy fejkendős muszlim nőt.

A bíróság meggyőződése, hogy a vádlott szándékosan követte el tettét, és muszlim vallása miatt részesítette hátrányos megkülönböztetésben Malika Bayant azzal, hogy kitiltotta őt szalonjából

– szólt a jaereni törvényszék ítéletének indoklása.

A 47 éves Merete Hodne tavaly októberben küldte el Bryne norvég faluban található fodrászatából a 24 éves Malika Bayant. Hodne azt javasolta Bayannak, hogy keressen magának másik szalont, mert nem fogad “hozzá hasonló” vendégeket.

Totalitárius jelkép

Hodne csütörtöki meghallgatása során azzal védekezett, hogy nem vallási megkülönböztetés szándéka, hanem az “iszlám ideológiától” való erőteljes félelem vezérelte tettét, és a hidzsábban (fejkendőben) “totalitárius jelképet” lát.

A fodrásznő az eset után megtagadta a rá kiszabott 8 ezer koronás (több mint 250 ezer forintos) bírság befizetését, és az ügy a norvég igazságszolgáltatás elé került. Hodne az érvényes jogszabályok értelmében akár hat hónap börtönt is kaphatott volna. Így végül 10 ezer koronás büntetést kell fizetnie, amelyen felül a jogi eljárás 5 ezer koronás (több mint 150 ezer forintos) költségét is neki kell megtérítenie. A fodrász ügyvédje tudatta: valószínűleg fellebbezni fognak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik