Nagyvilág

Tűzszünetet hirdettek Szíriában

Hivatalosan életbe lépett damaszkuszi idő szerint hétfő este hét órakor (közép-európai idő szerint hat órakor) az amerikai-orosz megállapodáson nyugvó szíriai tűzszünet.

A szíriai konfliktus nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű civil szervezet szerint a főbb konfliktusövezetekben csend honolt a tűzszünet életbelépése után. Az OSDH igazgatója, Rámi Abder-Rahmán ugyanakkor hozzátette: a délkeleti országrészekben szórványosan folytatódtak a lázadók és kormányerők ágyúzásai.

A szíriai hadsereg megerősítette a tűzszünet hatályba lépését, ugyanakkor az eredeti megállapodást módosítva bejelentette: hétnapos fegyvernyugvás veszi kezdetét országszerte, amely szeptember 18-án éjfélkor jár le.

Az állami televízió által közvetített katonai közlemény szerint a hadsereg mindazonáltal fenntartja a jogot arra, hogy “mindennemű fegyvertűzzel” feleljen arra, ha fegyveres csoportok megsértik a tűzszünetet.

Az orosz védelmi minisztérium nem sokkal a tűzszünet életbe lépése előtt közölte: a tűzszünetet nem tekintik érvényesnek az Iszlám Államra, valamint az al-Kaida szíriai ágára, a magát korábban Dzsabhat an-Nuszrának nevező Dzsabhat Fatah as-Samra, vagyis ezeket a csoportokat továbbra is támadni fogja az orosz légierő Szíriában.

A szombati orosz-amerikai megállapodás értelmében a két nagyhatalom együttműködik a humanitárius segélyszállítmányok biztosításában és a radikális fegyveres csoportok elleni katonai fellépésben. Az orosz védelmi tárca emellett közölte: Washington és Moszkva létrehoz egy közös központot arra, hogy összehangolják az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció és Oroszország légicsapásait.

Ellenzéki csoportok egyelőre nem erősítették meg annak elfogadását. A Szaúd-Arábia által támogatott szíriai ellenzéki csoportokat tömörítő Tárgyalási Főbizottság (HCN) garanciákat követelt a fegyvernyugvásra, míg az aleppói székhelyű Fásztakim nevű lázadócsoport egy tagja korábban a fegyveres lázadók fenntartásainak adott hangot.

A több kisebb felkelőcsoportot összefogó, törökországi száműzetésben működő Szíriai Nemzeti Koalíció nevű ellenzéki ernyőszervezet napnyugtakor kiadott közleménye szerint “kedvezően” értékelnek bármely olyan, a “jó irányban tett” lépést, amelynek az a célja, hogy véget vessen az emberek szenvedésének. Az ellenzéki szövetség ugyanakkor leszögezte, hogy a felkelőknek jogukban áll megvédeni magukat, ha a kormányerők megtámadják őket.

A Szíriai Nemzeti Koalíció emellett kijelentette azt is, hogy Oroszországnak nem kellene részt vennie a tűzszünet megfigyelésében, mert Moszkva a damaszkuszi rezsimet támogatja.

Szergej Rudszkoj, az orosz vezérkar műveleti főosztályának vezetője sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a hmejmimi orosz légi támaszponton működő, a fegyvernyugvás ellenőrzésére létrehozott központ műveleti csoportokat vezényelt a tűzszünet megfigyelésére. Emellett megjegyezte, hogy mihamarabb vissza kell állítani az hmejmimi orosz és a jordániai Ammánban lévő amerikai megfigyelőközpontok közötti kapcsolatot az információcsere és tevékenységük egyeztetése érdekében.

Az orosz külügyminisztérium eközben közölte: aggódik amiatt, hogy egyes fegyveres felkelőcsoportok – köztük a szélsőséges Ahrar as-Sam – “visszautasították” a tűzszünetet. A tárca úgy fogalmazott: arra számít, hogy az Egyesült Államok teljesíti a tűzszüneti megállapodásban vállalt részét, és alkalmazza befolyását azok felett, akiket “mérsékelt ellenzékieknek” tekint. A Reuters hírügynökség korábbi értesülései szerint az Ahrar as-Sam hétfő este tervezi bejelenteni azt, hogy elfogadja a tűzszünetet.

Az orosz külügyminisztérium hozzátette: azonnal megindul a humanitárius segélyszállítás az észak-szíriai Aleppó városba a Castello nevű, a kormányerők kezén lévő útvonalon.
Bassár el-Aszad szíriai elnök néhány órával a naplementekor életbe lépett fegyvernyugvás előtt kijelentette: vissza akarja szerezni a rezsim ellenőrzése alól kicsúszott valamennyi területet.

A szíriai állam eltökélt szándéka, hogy minden régiót visszaszerezzen a terroristáktól, és helyreállítsa a biztonságot. A fegyveres erők habozás nélkül folytatják a munkát, és ezt a külső és belső tényezőktől függetlenül teszik

– szögezte le Aszad.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik