Nagyvilág

Az utasokkal együtt gyújtotta fel a buszt az öngyilkos sofőr

A buszvezető öngyilkossága okozta annak a 25 embernek a halálát, akik még július közepén égtek halálra Tajvan egyik autópályáján, egy menet közben kigyulladt turistabuszon – közölték a tajvani hatóságok. A hétvégén lezárt nyomozás eredményei szerint az 53 éves sofőr benzint locsolt szét a vezetőülés környékén, majd egy öngyújtóval lángra lobbanta a járművet.

A buszt ezután nekivezette a szalagkorlátnak, és a jármű út szélén megállva teljesen kiégett, megölve a rajta utazó 24 kínai turistát, valamint az őket kísérő tajvani idegenvezetőt is. A helyi sajtóban megjelent hírek szerint az utasok nem tudtak lemenekülni a vészkijáraton, mert annak ajtaja zárva volt.

TAOYUAN, TAIWAN - JULY 19: Investigators work around the wreckage of a damaged bus as the bus carrying tourists from mainland China crashed and caught fire along an expressway on its way to the airport on July 19, 2016 in Taoyuan, Taiwan of China. A Taiwan tour bus carrying visitors from mainland China crashed en route to Taoyuan airport, just south of the capital Taipei on Saturday afternoon, killing all 26 on board, including 24 tourists, one driver and one tour guide. (Photo by VCG/VCG via Getty Images)
Nyomozók vizsgálják a július 19-én kiégett busz, amiben 26-an haltak meg. Fotó:Europress

A helyi hatóságok közvetlenül a baleset után még azt gyanították, hogy műszaki hiba okozhatta a tüzet, de végül nem találtak semmilyen rövidzárlatra utaló nyomot. Ellenben találtak öt műanyag tárolót, amiben a vizsgálatok eredményei szerint benzin volt.

A tajvani ügyészség közlése szerint Su Ming-cheng részeg volt, amikor lángra lobbantott a járművet. a busz a Taoyuan nemzetközi repülőtérre vitte a kínai turistákat, akik egy hétnapos körutazás után indultak volna haza Kínába. Az eset három kilométerre történt a repülőtértől.

(160729) -- DALIAN, July 29, 2016 (Xinhua) -- Family members of victims of a deadly tour-bus accident attend a memorial service in Dalian, northeast China's Liaoning Province, July 29, 2016. A public memorial service was held on Friday in Dalian to mourn 23 victims killed in a fatal tour bus fire in Taiwan. (Xinhua/Ding Hongfa) (zyd)
A busztűzben meghalt kínai turisták gyászoló családtagjai egy megemlékezésen. Fotó:Europress

A tajvani hatóságok közlése szerint Su-t májusban felfüggesztette munkaadója, mert részegen összeverekedett egy idegenvezetővel, és a végzetes júliusi utazás volt az első munkája a felfüggesztés lejárása után. Az ügyészség közlése szerint a férfi családi problémák miatt döntött az öngyilkosság mellett, valamit azért, mert öt évig tartó börtönbüntetésre ítélték nemi erőszak miatt. Büntetését azért nem kellett még elkezdenie, mert fellebbezett az ítélet ellen.

A sofőr ellen az ügyészség végül nem indított posztumusz eljárást emberölés vádjával.

Segítségre van szüksége?

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetbe kerül, van segítség! Hívja a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik